Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer än lovligt ös på Tingshuset

Tinghuset fylldes av aktiviteter under sportlovet. Musiker, filmare, dansare, jägare, konstnärer och handarbetare stod redo att erbjuda skollediga ungdomar en flora av saker att prova.

Ut i det stenlagda trapphuset ekar trumslagen taktfast. Följ ljudet, uppför trappan. Det leder in till en sal där Elvira Bodsäter och Filippa Schultz, iförda hörselskydd, låter trumpinnarna och baskaggarna ljuda.

– Det finns inte så många regler i musiken, säger Filippa Schultz. Det är det som gör den så rolig.

Tillsammans med ytterligare en tjej har de ett band hemma i Pilgrimstad. Så vare sig musiken eller just trummorna är något nytt för dem.

– Man får spela som man vill. det är musikens styrka, säger Elvira Bodsäter.

Sen fälls hörselskydden ner på de båda och det taktfasta dunkandet fyller åter rummet.

Intill pågår en aktivitet som i sitt vanliga tillstånd är betydligt mer högljudd än trummorna intill. Men för dagen är den relativt tyst förutom bifallen från åskådarna när något träffas på skärmen.

Jaktskyttesimulatorn har tagits hit av Kenneth Persson från Jägareförbundet Bräcke/Östersund. Den möjliggör att pröva på jaktskytte inomhus under enklare former än en normal skjutbana.

Den är mäkta populär bland besökarna och vissa av dem vill knappt lägga ifrån sig den laserskjutande studsaren.

De nedlägger i stället älg på digital älg som vandrar ut på den virtuella skogsmyren.

– Vi ville ha med jakt i vårt utbud av kulturella aktiviteter, säger Pernilla Hellan som är verksamhetsledare på Tingshuset. Vi har bjudit in olika aktörer som visar upp och låter besökarna prova på aktiviteterna. Sådana här aktivitetsdagar brukar vi försöka arrangera under skolloven, säger Pernilla Hellan.

Yrket porträttmålare är inte helt vanligt i digitalkamerornas tidsålder. Men när porträtt målas är det ofta med klassiska oljefärger på bomullscanvas.

Det berättar Linda Svedberg, som huserar några dagar i veckan i ateljén högst upp i huset. I dag håller hon öppet för de som vill prova att måla.