Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än 200 barn har dödats – tände en låga av vrede mot kriget

/
 • Många på manifestationen i Östersund uttryckte sina sympatier för civilbefolkningen som blir lidande i striderna.
 • Runt det så kallade Stjärntorget intill Gågatan i Östersund samlades åhörare och talare för att göra sin röst hörd mot         det pågående kriget i Gaza-remsan. Marie Nordén, s, framförde krav på att livsmedel omedelbart måste få föras in till drabbade barn och övrig civilbefolkning i Gaza. Foto: Henrik Flygare
 • – Hamas raketbeskjutningar mot Israel ska fördömas och det gynnar inte ett självständigt Palestina. Men Israels agerande är fullständigt oproportionerligt, sa Håkan Larsson, c, under manifestationen.En mobil artilleripjäs skickar iväg granater mot mål i södra Gaza från en position på den israeliska sidan om gränsen.Fot o: Scanpix
 • En palestinsk kvinna och hennes barn vandrar genom bråten i flyktinglägret Rafah i södra Gaza där byggnader utsattes för en israelisk flygattack i fredags. Foto: Scanpix

En bred politisk manifestation med krav på att Israel upphör med krigsterror mot befolkningen i Gaza genomfördes på lördagen i Östersund.

Annons

Många besökare samlades på Gågatan i Östersund för att uttrycka sitt stöd för den drabbade palestinska civilbefolkningen och för att protestera mot det man betecknade som oproportionerligt israeliskt övervåld.

Nätverket i Östersund för global fred och demokrati arrangerade sammankomsten.

– Det är en humanitär katastrof som inte går att beskriva i ord och det vi ser nu är krigets vansinne, sa Maria Ed i Östersunds FN-förening.

– Det är bortom all mänsklig dimension att en ockupationsmakt kan föra krig mot en civilbefolkning och hävda att det är självförsvar.

Lokalpolitiker klev också fram på barrikaden.

– Raketbeskjutningarna från palestinska grupper kan aldrig motivera det kollektiva straff som nu drabbar den palestinska civilbefolkningen, konstaterade landstingsrådet Robert Uitto, s.

– Sverige måste gå i spetsen för att inleda fredsförhandlingar inte minst för barnens skull.

Fler ifrågasatte omfattningen på bomningarna och användningen av våld och vapen i konflikten.

– På en vecka har kriget trappats upp och blivit ännu vidrigare, sa Håkan Larsson, c, och fortsatte:

– Hamas raketbeskjutningar mot Israel ska fördömas och det gynnar inte ett självständigt Palestina. Men Israels agerande är fullständigt oproportionerligt.

– Deras säkerhetsmål kan bara uppnås med förhandlingar, enligt Håkan Larsson som hoppas på att USA:s nya president Obama ska kunna öppna låsningarna så att Hamas kan representeras i kommande fredsförhandlingar.

Owen Laws, mp, påminde om att det är en svår konflikt som gör det lätt för folk att inte ta ställning, men att kriget å andra sidan också kommer att fortsätta så länge inte vanligt folk ställer krav på sina folkvalda politiker och regeringar.

Arne Olofsson i kommunistiska partiet tog upp betydelsen av att vanligt folk engagerar sig.

– Vägra köpa israelisk frukt och åk inte till Israel, sa Arne Olofsson.

Vänsterpartiets Stig Söderin gick längst i sin beskrivning av händelserna i Gaza:

– Israels krig mot Hamas är inget krig det är en avrättning där hälften av de 800 som hittills dödats är barn, enligt Stig Söderin.

Sedan den israeliska offensiven började den 27 december har minst 825 människor dödats i den tättbefolkade Gazaremsan, enligt siffror som TT fick fram på lördagen. Bland de dödade var 235 barn, 93 kvinnor och 12 sjukvårdare, enligt räddningstjänstens sammanställning från krigsområdet.

Marie Nordén, s, lyfte fram vikten av att fördöma ”det oproportionerliga brutala våldet” som hon anser göder fundamentalistiska krafter och leder till ökade krav på hämnd.

– Återigen får en förtvivlad civilbefolkning betala för det politiska misslyckandet med att skapa fred, sa Marie Nordén.

Mötet i Östersund var en del i en världsomspännande manifestation under lördagen.

– Jag tror tyvärr vi måste samlas här igen nästa vecka på grund av att våldet fortsätter, avslutade Kick Leijnse, i fredsnätverket.

Mer läsning

Annons