Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer äckligt än pedagogiskt

/

Annons

Pop up-böcker har aldrig blivit någon hit i Sverige.  De måste vara ganska dyra att framställa och lätta att förstöra medvetet eller omedvetet om de kommer i händerna på små barn.

”Från luft till snorkråka”, ursprungsland Storbritannien, presenteras som uppföljare till ”dundersuccén Från glass till bajs”, en bok som undgått mig totalt. Snorboken påstås vara full av äckliga fakta om blod och slem.

På första uppslaget uppmanas läsaren att ta ett djup andetag genom näsan samtidigt som en jättenäsa poppar upp med möjlighet att lyfta flikar och dra fram snorkråkor. Samtidigt kan vi läsa förklarande text med begrepp som molekyler och flimmerhår. Allt är i stark förstoring.

Nästa uppslag är lite lättare att förstå och hantera, för mig i alla fall. Här finns lungorna, revbenen och diafragma med äckliga och mindre äckliga fakta i diverse luckkalendersystem. Sidan ”Blodigt allvar” levererar en förskräckt pojke i genomskärning. Han spretar med armar och ben och har en spruta i stjärten som indikerar att det är bra att spruta in medicin i blodet. Hjärtat och allt vad det tillhör ägnas två uppslag. Sista flerdimensionella bilden visar det som får dig att tappa andan och få hjärtat i halsgropen.

Jag gissar att uppmärksamheten kommer mer att ägnas mer åt pyssel med alla rörliga delar än att begrunda kroppsdelar och funktioner.

Det känns som om formen utgör ett hinder för inlärning istället för tvärtom. Jag tänker på Pernilla Stalfelts böcker om bajs, hår m m kroppsnära ämnen. De är mer självklart informativa utan att trigga äckelfaktorn. Vi ska väl tycka om vår kropp och allt vad som hör till den?

Mer läsning

Annons