Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Menar (M) allvar med landsbygden?

Annons

Landsbygdsfrågorna spås kunna bli avgörande i kommande val. Nu senast har Moderaterna sällat sig till landsbygdens hyllningskör och i sitt "40 förslag till en levande landsbygd" talar man sig varm för symbiosen mellan land och stad. Vi inom LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) hoppas att detta inte bara är ett sätt att hålla Sverigedemokraterna borta från de missnöjda landsbygdsbornas mandat.

Moderaternas 40-punktslista innehåller många bra förslag, som öppningar för en geografiskt differentierad arbetsgivaravgift och återbäring till landets vattenkraftskommuner. Men det är anmärkningsvärt att ordet jordbruk inte nämns en enda gång i dessa 40 punkter.

Jord- och skogsbruket är trots allt själva fundamentet för en levande landsbygd. Det är jordbruket som levererar det öppna landskapet. Det kan också beskrivas som ett uttryck för nationell identitet, den livskvalitet människor upplever när de färdas genom Sverige och ser ängar, betande djur och gårdar med ett aktivt jordbruk. I ett län som Jämtland utgör det öppna landskapet också en förutsättning för den besöksturism och småskaliga livsmedelsproduktion vi är så stolta över.

Moderaterna gör precis som många andra, tar jordbruk för givet. Men så ser inte dagens verklighet ut. Det gäller inte minst för oss i Jämtland. Jordbrukets dåliga lönsamhet gör att vi börjar närma oss en punkt vad gäller antalet företag när jordbrukets egen infrastruktur faller samman. När bönderna blir för få försvinner också underlaget för slakterier inom lagligt avstånd, semineringstjänster kan inte längre erbjudas? Ja, det är inte ens säkert att någon på sikt vill hämta mjölken.

Frågan är hur Saila Quicklund ser på jordbrukets betydelse och behovet av en nationell livsmedelsstrategi. Moderaternas program för en levande landsbygd måste rymma åtminstone 41 förslag om det ska kunna tas på allvar i verkligheten. Det är uppenbarligen lätt att sila mygg och svälja kameler. Det är för övrigt också lätt hänt att man inte saknar kon förrän båset är tomt.

Håkan Nilsson, regionordförande LRF Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel