Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men kejsaren är ju naken

Nu tvistas en del om de Nya Moderaterna förändrat sig på riktigt eller inte. Jag är av den bestämda uppfattningen att förändringen i allt väsentligt är kosmetisk. Det som hänt är att moderatledaren Fredrik Reinfeldt säger ett och gör ett annat.

Direkt märkligt blir det när statsvetare menar att inget har hänt som inte sossarna skulle ha gjort likadant. Det finns ingen grund för att tro att sossarna skulle ha sänkt skatterna i den nivå Reinfeldt har gjort det. 140 miljarder kronor är mer än vad Reinfeldts företrädare utlovade, då med präktig valförlust som resultat. Just skattetrycket är vad man än påstår, grunden för en välfärd som når alla.

När Reinfeldt 2006 lovade att möta varje socialdemokratiskt vallöfte med minst lika mycket pengar, och att inte göra revolution utan i stället sköta välfärden lite smartare än sossarna, så gav det en knapp valseger.

Men det syntes snabbt att han inte försvarade välfärden. Trots att det handlade om socialförsäkringar och trots att jobben inte blivit fler under Reinfeldts tid lyckades han bryta ner socialförsäkringarna genom att ställa jobb mot bidrag.

Där bröt han mot en av den generella välfärdens grunder. I flera delar gjorde han det utan debatt, eftersom det i många fall inte ens behövdes beslut för att urholka innehållet. Det räckte med att inte ta beslut!

Skatterna har alltså sänkts till nivåer som motsvarar vad Bo Lundgren gick till val på 2002. I gårdagens DN säger Lundgren följdriktigt att det inte finns någon större skillnad mellan de nya och de gamla Moderaternas politik.

Bo Lundgren har rätt på samma sätt som pojken i Kejsarens nya kläder. Det är viktigt att se i ett politiskt spel där många påstår att sossar och moderater ligger nära varandra. Det finns en del att fundera över när det gäller den socialdemokratiska förpackningen av sin politik. Men till direkta lögner av typ Moderaternas nya ljusbå logga med texten "Sveriges Arbetarparti", når man inte.