Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mekonomen satsar i Östersund – etableringen kan ge 50 nya jobb

Mekonomen planerar ett 25-miljonersbygge på Stadsdel norr i Östersund. Anläggningen kallas Mekonomen Mega och kan ge 50 nya jobb.

– Byggnaden finns redan som modell, nu väntar vi bara på grönt ljus, säger Håkan Lundstedt som är koncernchef på Mekonomen.

Annons

Enligt undersökningar finns både utrymme och konsumentefterfrågan för ett sådant här koncept i Östersund. Håkan Lundstedt, koncernchef på Mekonomen, berättar om idén.

– Det är en kombinerad butik och verkstad som kommer ha både helg- och kvällsöppet. Du kommer kunna lämna in bilen, handla, sätta dig ner och ta en kaffe, roa ungarna vid en bilbana och sedan följa arbetet genom en stor glasvägg in till verkstaden, säger han.

Den första pilotanläggningen av det här slaget öppnades i Norrköping redan i december, nu är tanken är att etablera konceptet även i Stockholm, Göteborg, Malmö och Östersund. Anläggningen beräknas omsätta 70 miljoner kronor om året.

– Östersund är en centralort dit det kommer mycket turister både från Sverige och Norge. Folk är beroende av att ta sig hit med bil, men sen kan man lämna in den och klara sig utan när man väl är här. Det tog 1,5 år att skapa konceptet och vi ser att anläggningen kommer funka här, säger Håkan Lundstedt.

Bygget kommer kosta 25 miljoner kronor och rymmer 5 000 kvadratmeter på Stadsdel norr, 1 500 till 2 000 kvadratmeter fördelat på anläggningen och resten i parkeringsyta.

Om kommunen och fastighetsägaren ger grönt ljus, förväntas anläggningen vara klar år 2010.

Nils-Erik Brattlund, etableringschef på Mekonomen, tror att de kan få besked inom några veckor.

– Det är viktigt att det blir rätt läge. Stadsdel norr ligger nära de stora vägarna men har ändå gångavstånd till centrum. Dessutom har vi vår andra butik på andra sidan staden och då blir det bra täckning, säger han.

Mekonomen-butiken i Odenskog blir oförändrad med sina femton anställda. Den nya anläggningen kommer ge 50 nya jobb, 60 procent förlagd i butiken och 40 procent i verkstaden.

– Det finns inte någon verkstad med kvällsöppet i Östersund och det är ingen som kör ett liknande koncept i närheten. Därför tror vi på det här, säger Håkan Lundstedt.

Siv Reuterswärd, statsarkitekt på Östersunds kommun, vill inte spekulera i ärendet förrän hon sett vad det är Mekonomen vill göra.

– Detaljplanerna för Stadsdel norr medger inte handel, men områdena där omkring tillåter kontor och småindustri i den bemärkelsen att det inte stör omgivningen. Vi får vänta och se vad projektet innehåller, säger hon.