Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mekanisk fälla bäst mot möss

Pepparkornsögon ögon, silkeslen päls, en pytteliten nos och tassar mindre än en centimeter i diameter.

Så kan de beskrivas, mössen. Men de är också fruktade skadedjur.


- Det är inte världens undergång att få in möss, det går att lösa, säger Magnus Bergsten operativ driftschef på Nomor.I naturen äter möss mest olika typer av växter. Inomhus blir de betydligt mindre noggranna med middagsmaten. Trä, papper, tvål, tyg – ja, det mesta kan hamna i vägen för musens mun. Även elkablar ses som ett gott mål mat. Det kan sluta illa, som bäst med kortslutning och som sämst med brand. Så vad gör man?


- Mekaniska fällor är att rekommendera i första hand, säger Magnus Bergsten.Väljer man istället gift så kan mössen dö lite varstans i bostaden och hittar man dem inte så kan det börja lukta. Det problemet slipper man helt med mekaniska fällor. I riktigt olyckliga fall kan råttgift hamna i fel mage, till exempel kattens och risken är då stor att den avlider eller skadas mycket allvarligt.I förbyggande syfte ska man se över huset, och inte minst grunden. Se till att det inte finns några hål som mössen kan ta sig in igenom. Runt huset är det bra om det inte finns buskar eller annat nära huset. De skapar mysiga krypin som musen kan bosätta sig i och ju fler möss som finns p utsidan av huset ju större är risken att de tar sig in.Sen bör man dessutom hålla rent inomhus, men det krävs inte mer än normal hushållshygien. Möss kan i värsta fall sprida sjukdomar och därför är det viktigt att ha livsmedel i mussäker förvaring, i alla fall om man väl fått in dem.


- Det varierar väldigt mycket när människor kontaktar oss men på det stora hela är boende i storstäder snabbare på att höra av sig än de som bor på landet, säger Magnus Bergsten.Oavsett om det rör en mus eller hundra möss så är det först när man själv upplever det som ett problem som det är akut att höra av sig till någon saneringsfirma innan dess räcker det själv sätta ut fällor för att få bort de små inkräktarna.Får man däremot in råttor så är det bråttom.


- De orsakar större skador och sprider farliga sjukdomar i större utsträckning, så då skall man höra av sig på en gång, säger Magnus Bergsten.Maria Gunnarsson, NA Media