Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mejl stressar på jobbet

247 miljarder mejl skickas runt om i världen varje dag. Till Östersunds kommun kan det trilla in över 600 000 mejl per månad.

Lena Forsgren är systemförvaltare på kommunens datacenteravdelning. Hon har arbetat med it inom kommunen i tio år och kan se en stor skillnad på hur mycket mejl som skickas nu jämfört med då. Lena Forsgren berättar att ifrån 600 000 mejl skickas till kommunen på en månad. Det är dock bara cirka 100 000 av dem som skickas vidare, resten är skräppost, så kallad spam.

– Jag själv får inte så mycket spam, men jag jobbar internt och därför når inte min e-post adress ut till så många. Det är värre för de som arbetar mer offentligt inom kommunen, de får en hel del skräppost varje dag, säger Lena Forsgren.

Kommunen har ett filter som sorterar ut vad som är skräppost och inte, men ändå kommer många mejl förbi filtret.

– Vi har ett särskilt skräppostfilter som stoppar mejlen, men de hittar vägar för att ta sig förbi filtret ändå, säger Lena Forsgren.

Ett exempel i samhället kan vara när människor lämnar ut visitkort på konferenser. Då lagras ens e-post adress på flera ställen och det kan bli lättare att få spam.

På avdelningen som har hand om inkommande post för kommunstyrelsen samt kultur- och fritidsförvaltningen arbetar Anita Göransson och Lennart Wadensjö. Varje dag tar de emot mejl som de går igenom, sorterar och skickar vidare till rätt person. Mycket skräppost når även dem.

– Vi får många mejl varje dag, det kan vara alltifrån medborgarförslag till inbjudningar till konferenser. Vi skickar vidare det till rätt handläggare, säger Lennart Wadensjö.

– Även fast nittio procent ungefär är spam så är det viktigt att kolla så inget viktigt mejl försvinner bland skräpposten, men jag sitter inte och kollar igenom alla de som är uppenbara skräpmejl, säger Anita Göransson.

Ingen av dem upplever att det stora flödet av mejl är ett problem.

– Förr kom det mer post istället, mejlen är bara ett annat verktyg, säger Lennart Wadensjö.