Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medvind för Jämtlandsgården - konkurs för Grannens

Det händer mycket inom slakteribranschen i Hammerdal. Grannens har begärts i konkurs medan Jämtlandsgården lyckats ro hem ett mycket viktigt avtal.

Tidvis har det varit mycket turbulent för de båda slakterierna i Hammerdal och Fyrås. Jämtlandsgården har sedan nystarten hösten 2008 haft ekonomiska problem och flera gånger behövt nya pengar från ägare och andra långivare. De senaste åren har bolaget gått med 5,8 miljoner kronor i förlust och inte heller 2010 beräknas Jämtlandsgården gå med vinst.

Men ett nytt avtal med bondeägda Västernorrlandsgården har gett nytt hopp inför framtiden.

– De har beslutat att köra djuren till oss i Hammerdal och att vi ska slakta och stycka och leverera till deras depå i Västernorrland, säger Jämtlandsgårdens vd Bo Berg.

Jämtlandsgården slaktar i dag cirka 40 djur per vecka vilket är för lite för att verksamheten gå runt. Slakteriet har kapacitet att ta emot det dubbla antalet djur och det nya avtalet om legoslakt kan ge den extra volym som krävs för att Jämtlandsgården ska vända förlust till vinst.

– Jag tror att det här avtalet kan göra att vi når upp dit, säger Bo Berg.

Om det går bra för Jämtlandsgården så är läget det omvända för slakteriet Grannens kött och chark AB i Fyrås. Ägaren Patrik Svensson begärde nyligen bolaget i konkurs och anledningen är att han inte blivit beviljad de lån som behövs för att satsa.

– Jag ville inte gå in i en ny säsong innan finansieringen var helt klar. Då hade man kanske stått där i vinter med en massa skulder som man inte kunde betala. Jag tordes inte fortsätta helt enkelt.

Patrik Svensson berättar att de ekonomiska problemen hör samman med att han inte fått köpa slakterifastigheten av Z-ren som ägs av tre samebyar. För att ett sådant köp skulle gå igenom så krävde samebyarna ett delägarskap i Grannens kött och chark. Men tanken på ett delat ägande har inte gillats av finansiärerna som består bland annat av Almi och Norrlandsfonden.

– De har trott att en sådan uppgörelse skulle innebära kopplingar till vissa av leverantörerna och att jag inte skulle ha lika fria händer att utveckla verksamheten, säger Patrik Svensson.

Han vill i sammanhanget betona att de som levererat älgar till slakteriet inte kommer att drabbas av konkursen eftersom inköpen gjorts i ett annat bolag.