Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Meditativa och njutbara psalmer

Från "Blood, Sweat & Tears" rock-jazz-soul till meditativt stillsamma psalmtolkningar. Det finns en imponerande spännvidd i det musikaliska fält som den svenske gitarristen Georg Wadenius plöjt under närmare ett halvt sekel. Hans internationella karriär omfattar förutom flerårig medverkan i "Blood, Sweat & Tears" även turnéer med Simon & Garfunkel och Steely Dan. Och på svenskt hemmaplan de smått legendariska banden Made in Sweden och Solar Plexus.

Men den mångsidige Jojje Wadenius går ständigt vidare och hans senaste musikaliska spår leder alltså rakt in i den svenska psalmtoppen. Dit har han hittat med hjälp av utomordentligt skickliga Trio X bestående av pianisten Lennart Simonsson, basisten Per V. Johansson (med rötter i Östersund) och trummisen Jocke Ekberg.

Tillsammans började Wadenius och Trio X att arrangera psalmmelodier för sin lågmält finstämda instrumentalkvartett med svängrum för improvisationer, som känsligt söker sig vidare runt den bärande melodin.

Nu föreligger resultatet av samarbetet i cd:n "Psalmer", som omfattar ett tiotal av våra både mest kända men även mindre kända psalmmelodier i enastående vackra tolkningar med lyhört lågmälda improvisationer.

Vackrast av alla den svenska folkmelodin "Bred dina vida vingar" och Oscar Ahnfeldts "Blott en dag" – båda mest kända med Lina Sandels text – här den senare med känslomättat stråkspel av Per V. Johansson.

Inleder gör man med lika välkända "Det är en ros" utsprungen och avslutar med "Härlig är jorden". I en lätt uppjazzad version av "I denna ljuva sommartid" svänger det i Lennart Simonssons pianosolo. Och man kan nog säga, att Jojje Wadenius ande hela tiden svävar över uttolkningarna av både välkända och mindre kända psalmer på denna mycket njutbara cd.