Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medier upprätthåller otursdagens magi

Nu är fredag den 13:e här igen, dagen som anses komma med otur. Frågan är om skrocket skulle leva vidare ifall medierna slutade uppmärksamma fenomenet.

– Min misstanke är att medierna bidrar till att upprätthålla den här myten om att fredag den 13:e är en otursdag, säger medieforskaren Lars Nord.

Lokaltidningar och kvällspress rapporterar emellanåt om fredag den 13:e. Man informerar om var skrocket härstammar från – vissa tror att det är från den nordiska mytologin, andra hävdar att det är från Jesu tid – och det berättas om personer som råkat ut för olyckor just den här dagen.

Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet, tror att de allra flesta människor i sitt undermedvetna känner till att fredag den 13:e förknippas med otur. Men vi behöver få det här bekräftat för att det ska ha någon större betydelse.

– När man får läsa en artikel i tidningen på morgonen fredag den 13:e så aktiveras känslan man har i sitt undermedvetna. Jag tror att medierna har en roll i att bevara dagens magi, säger Lars Nord.

Han jämför medierapporteringen kring dagen med surströmmingspremiären. Det är tillfällen som man vet långt i förväg ska komma, och det är tacksamma ämnen att skriva om. Särskilt om det inte händer så mycket annat som kan fylla tidningarna.

– Själva dagen i sig gör det motiverat att ta upp ämnet, oavsett om det finns några vetenskapliga belägg för att fredag den 13:e verkligen för med sig otur, säger Lars Nord.

Han påpekar att han inte är någon expert på just fredag den 13:e, däremot har han i sin forskning ofta reflekterat över mediernas berättelser om tillvaron.

• Vad tror du skulle hända om medierna slutade rapportera om den här dagen?

– Kanske skulle den falla i glömska. Mitt intryck är att det här inte är särskilt vanligt att vi pratar om det här sinsemellan. Jag tror vi behöver en uppdatering för att hålla det vid liv, säger Lars Nord.