Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medier portade från SD:s valvakor

Sverigedemokraterna portade Expressen från söndagens valvaka – efter en vecka där tidningen avslöjat hur SD-politiker anonymt skrivit på olika hatsajter. Även i Malmö och Göteborg valde partiet att stänga ett flertal medier ute.

Enligt Sverigedemokraterna är skälet till portningen av Expressen att tidningen har samarbetat med journalistkollektivet Researchgruppen.

– Gruppen har sin bakgrund i Antifascistisk aktion. Flera av dem är dömda för grova våldsbrott med politiska förtecken. Vi tycker att det är problematiskt att en tidning legitimerar de här grupperna och därmed legitimerar våldet, säger Martin Kinnunen, pressansvarig på SD.

Flera medier utestängda

Expressen skriver i ett pressmeddelande att anledningen till portningen är att tidningen avslöjat anonyma näthatare bland ledande SD-politiker. Övriga stora svenska medier ställer sitt eget material från SD:s valvaka till Expressens förfogande. Det gäller både Aftonbladet, DN, Svenska Dagbladet, SR, SVT och TV4.

Även i Göteborg stängde Sverigedemokraterna dörrarna till sin valvaka för journalister från Expressens västsvenska edition GT. I Malmö portades alla medier som partiet själva inte ville se där, bland annat Sydsvenskan.

– Valvakan är öppen för de medierna som vi vill ha. Det är en privat fest och vi bjuder vilka vi vill, säger Jörgen Grubb som är ordförande för SD i Malmö.

"Speglar partiets bruna rötter"

Enligt Sydsvenskan ska SD ha hänvisat till att partiets valarbetare mottagit hot under dagen – något som SD inte vill bekräfta för TT.

Flera politiker har reagerat över beskedet att SD portar medier. Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) kallar SD:s beteende för omoget och menar bestämt att demokratiska partier ska tåla granskning.

– Jag tycker att det här speglar partiets bruna rötter, att censurera och ignorera journalister som är kritiska, säger hon till TT.