Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediearbetet vid branden granskas

Hur fungerade kommunikationen mellan myndigheterna och hur såg mediebevakningen ut under den stora branden i Västmanland.
Ja det ska tre forskare vid Mittuniversitetet ta reda på.

Annons

Under hösten kommer forskare från Mittuniversitetets forskningscenter att granska branden i Västmanland. Forskningen görs på uppdrag av MSB, Myndigheten för samhällsskydds och beredskap, och kommer att undersöka kommunikationen, hur den samordnades i de mest akuta faserna under branden.

– Vi kommer att identifiera både styrkor och svagheter i hanteringen av krisen, säger Catrin Johansson, professor, i ett pressmeddelande från universitetet.

Tillsammans med professorn och kollegan Emelie Bäck kommer resultaten från forskningen att presenteras i en rapport som beräknas vara klar i början av 2015.

Samtidigt som Catrin och Emilie forskar kring kommunikationen i brandområdet kommer en annan forskningsgrupp, som leds av professor Lars Nord, att granska mediebevakningen av branden.

Studien kommer att baseras både på innehållsanalys och på intervjuer med journalister. Undersökningen ingår i projektet, Digkris, Den digitala kriskommunikationens villkor, och kommer att redovisas under 2015, står det i pressmeddelandet.

– Det är intressant att undersöka hur medierna värderar alla budskap och källor i sociala medier under en kris som denna, säger Lars Nord i pressmeddelandet.