Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medicinstölderna leder till åtgärder

Stölderna av läkemedel på ett äldreboende i Östersund har lett till att kommunen installerar särskilda medicinskåp på boendet. Liknande stöldskyddsåtgärder kan komma att vidtas även på andra äldreboenden.

Annons

I mitten av april gick Östersunds kommun ut och berättade att det under en längre tid hade förekommit flera fall av medicinstölder på ett äldreboende. Stölderna hade polisanmälts men fortsatt ändå. Kommunen ville drogtesta samtliga i personalen men vårdförbundet motsatte sig åtgärden.

Efter de många stölderna har de ansvariga för äldreboendet bestämt att medicinskåpen ska bytas ut. De skåp som nu är på väg att installeras registrerar vem som öppnat skåpet och när. På så sätt blir det lättare att kontrollera vem som haft tillgång till läkemedlen.

Trots att det inte har förekommit några stölder under den senaste tiden så fortsätter kommunen att utreda vem eller vilka som kan vara skyldiga.

– Vi tittar på vilka tider som folk jobbat för att försöka kartlägga vem det kan vara men vi har inte ringat in någon ännu, säger Per-Erik Backlund som är områdeschef.

Även om stölderna är polisanmälda så tror han inte att polisens utredning kommer att leda fram till något.

– De brukar inte göra någonting vid sådana här anmälningar och jag skulle bli förvånad om de gör något nu, säger han.

De ansvariga för kommunens äldreomsorg har planer på att se över hur läkemedel förvaras även på andra äldreboenden. Men det finns flera olika tekniska lösningar för att stöldskydda medicinerna. Kortlås och andra elektroniska lösningar för upplåsning är tänkbara varianter.

– Någon typ av lösning måste vi få till men riktigt hur den kommer att se ut är för tidigt att säga just nu, säger Börje Hoflin som är chefsekonom på vård- och omsorgsförvaltningen.