Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinavdelningenhotas av böter – igen

Svårt sjuka patienter med stort omvårdnadsbehov låg i korridoren på medicinavdelningen när Arbetsmiljöverket besökte dem i måndags.

Annons

Nu riskerar avdelningen att åter igen hamna i läget om löpande vite varje gång de ställer en säng i korridoren.

– På en avdelning på Östersunds sjukhus var det tre sängar i korridoren när jag besökte dem, säger Jonny Jonasson från Arbetsmiljöverket.

– En patient var på väg hem medan två patienter väntade på att få en vårdplats.

Jonny Jonasson håller på att skriva ett inspektionsmeddelande som ska gå iväg till sjukhuset. I förlängningen kan det bli fråga om ett vite på runt 30 000 kronor.

– Tidigare hade vi något som vi kallade för ett löpande vite varje gång som de hade en felaktig vårdplats, med dåliga förutsättningar för att kunna ge god vård, lämnade vi över det på en gång.

– Det var avslutat nu eftersom åtgärder har vidtagits så att de inte skulle komma i det läget igen.

Jonny Jonasson säger att sjukhuset inte kan neka patienterna att komma, men däremot måste de kunna se vilka patienter som är inskrivna men inte har ett stort omvårdnadsbehov.

– De som har jättemycket omvårdnadsbehov, där personalen behöver hjälpa dem med det mesta, måste få förutsättningar att göra det jobbet utan att personalen riskerar att göra illa sig.

Sedan handlar det om säkerheten i övrigt, så personalen inte ska bli anmälda till socialstyrelsen för att patienterna far illa.

Det måste alltså finnas resurser för att personalen på sjukhuset ska klara av toppar.

– Skyddsombudet agerade nu utifrån sitt uppdrag och i det uppdraget ligger bland annat att påtala brister till Arbetsmiljöverket.

– Patienterna med litet omvårdnadsbehov kan placera om så de svårt sjuka inte behöver ligga i korridoren som nu var fallet.

– Nu startar vi om processen med att lägga inspektionsmeddelande med kort svarstid, beroende på det svar vi får in bestämmer vi hur fortsättnigen blir.

– Det kan innebära att det blir hot om löpande vite igen.

Annons