Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicin mot stroke mister subvention

Ett antal onödigt dyra läkemedel som dagligen används av 10 000-tals svenskar förlorar sin subvention den 1 juni i år.
Medlen tas för att förebygga slaganfall.
Samtidigt föreslår Socialstyrelsen att fler patienter med stroke ska få propplösande behandling.

Annons

Genom att ta bort ett antal mediciner mot blodfettrubbningar, även kallade statiner, ur högkostnadsskyddet kan 170 miljoner kronor per år frigöras, anser Socialstyrelsen och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).
De läkemedel som efter TLV:s beslut förlorar sin subvention är storsäljande Lipitor (i styrkan 10 milligram) och Crestor (i styrkan 5 milligram) samt Lescol, Lescol Depot, Pravachol och Zocord (utom i en variant). Det betyder att en patient som vill fortsätta med till exempel Crestor måste betala över 3 500 kronor om året ur egen ficka.
40-tal punkter
Beslutet kom samtidigt som Socialstyrelsen publicerade nya preliminära riktlinjer för strokevården. Riktlinjerna, en uppdatering av dem som publicerades 2005, ska nu ut på en form av remissrunda innan den slutliga versionen kommer i maj.
– De innehåller ett 40-tal nya rekommendationer, säger Göran Zetterström, projektledare på Socialstyrelsen, till TT.
– Det intressanta är att kostnadsökningarna som de medför mycket väl kan finansieras med bättre läkemedelsföreskrivning.
I de nya riktlinjerna föreslås:
Att strokepatienter som behöver det inom fyra och en halv timme ska få propplösande behandling, så kallad trombolys. Detta går i linje med europeiska rekommendationer, men i den nu gällande texten från 2005 sätts gränsen vid tre timmar.Att patienter med malign mediainfarkt (en propp som påverkar hjärnans centrala delar och ofta orsakar svullnad) ska behandlas med hemikraniektomi. Det är ett kirurgiskt ingrepp då en del av skallbenet lyfts bort för att trycket ska minska och hjärnan ska ha någonstans att expandera.Att patienter med TIA (en liten propp som orsakar ett övergående tillstånd av syrebrist i hjärnan) ska utredas akut på sjukhus eftersom kan vara ett symptom på allvarlig stroke.
Särskild vård
– 10 procent av dem som drabbas av TIA får stroke inom tio dagar, säger Zetterström.
Socialstyrelsen slår också ett slag för att förträngningar i halspulsådern ska opereras inom två veckor samt att strokepatienter ska få vård på särskilda strokeenheter. Kostnaderna för åtgärderna har beräknats till omkring 60 miljoner kronor årligen.

(TT)

Mer läsning

Annons