Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medelålders män tvivlar mest

/
  • En man i sina bästa år vill inte gärna tänka på att flygresorna jorden runt ger stora utsläpp av växthusgaser - det vill säga en allt varmare planet.                   Foto: LTF Media

Hur mycket och vilken bil vi kör, hur vi värmer våra bostäder, den el vi väljer för vår bostad, köttkonsumtionen, samt hur ofta och vart vi flyger. Det är fem mycket viktiga områden, som alla måste förändra i framtiden. Det har Naturvårdsverket kommit fram till i en ny rapport - Klimat och konsumtion.

Annons

Slutsatsen är att alla människor i Sverige måste minska sin privata konsumtion, från tio ton koldioxidekvivalenter (CO2e) per person och år, till två ton CO2e per år. Det innebär en drastisk förändring i livsstil för alla, troligen möjlig att nå med hjälp av ny teknik och beteendeförändringar.

Enligt Naturvårdsverket är cirka fyra procent av befolkningen mycket engagerade i problemet, 18 procent är måttligt engagerade och 26 procent är relativt engagerade. Enligt Naturvårdsverkets bedömning, så har 25 procent av svenskarna ett nyvaknat intresse, medan 23 procent är passiva och bekväma. Ungefär åtta procent är skeptiska till att det verkligen är en klimatförändring på gång. Bland skeptikerna finns många medelålders män, med uppdrag i bland annat näringslivets styrelser och i politiken.

Mer läsning

Annons