Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgarförslagets bakgrund

Varje år är cirka fem par varje i behov av PGD-behandling, i hela Norrland. Men de fyra landstingen i norr har valt att inte finansiera PGD, i motsats till resten av Sverige.

Emma och Gunnar Hagqvist lämnade i april i fjol in ett medborgarförslag till landstinget där de anser att PGD-metoden ska införas även i Jämtland. De motiverar förslaget med att ”det är ett brott om lagen mot lika vård” och hänvisar också till statens medicinsk-etiskaråd, SMER som på sin hemsida skriver ”eftersom en selektiv abort kan upplevas som påfrestande av etiska eller andra skäl uppfattas PGD ofta som ett bättre alternativ”.

Efter medborgarförslaget har en utredning om PGD-metoden pågått i Norrlandstingens regionförbund. Förbundet återremitterade ärendet för att vinna tid eftersom man ansåg att det behövdes mer fakta. Till sin hjälp har förbundet haft medicinskt expertis som varit oeniga i frågan. Landstinget säger expertis, Gunnar Hagqvist anser att den expertisen inte finns i Norrland.

Inför ondagens landstingsfullmäktige yrkade dock majoriteten i fullmäktige, efter dessa råd, att Gunnar och Emma Hagqvist medborgarförslag skulle avslås. Det var planen, men i stället återemitterades ärendet återigen till nästa fullmäktige i höst.

Frågan om PGD har varit på landstingets agenda sedan 2009. Och författarna av medborgarförslaget har också fått vänta över i 14 månader på sitt förslag och nu får de alltså ha fortsatt tålamod.

I januari 2015 börjar det fria vårdvalet att gälla. Det innebär att patienter får mer makt. Och frågan blir, på vad sätt fullmäktiges beslut senare i höst påverkas av detta?