Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgarförslag räddade skolor och rörde om i fullmäktige

Att medborgarförslag får kommunfullmäktige att göra en kovändning är ingen vanlig företeelse, men i Krokom blev det just så. Skolorna har varit har varit den heta potatisen under den gångna mandatperioden.

Efter ett omfattande utredningsarbete kom kommunens ledning, våren 2009, fram till att antalet skolor i kommunen behövde ses över. När finanskrisen sedan gjorde intåg med buller och bång användes det som ännu ett argument för att skolkostymen måste krympas. Det var skolorna i Ytterån och Västbygden som skulle få stryka på foten.

Enligt kommunalråd Maria Söderberg (C) har skolornas vara eller icke vara diskuterats sedan 2006, alltså hela mandatperioden. Vilket hon klargjorde under det extrainsatta kommunfullmäktige förra fredagen. Inledningen på debatten började med att hon konstaterade att ansvaret för att skolfrågan ännu inte blivit avslutad vilar på oppositionens, Vänsterpartiet och Socialdemokraternas, axlar.

Uttalandet fick Rolf Lilja (S) att gå till motangrepp. "Jag tycker att vi hade kunnat få ett tidigare avslut under mandatperioden om diskussionerna började redan 2006 som du säger", sa han då.

Men LT backar bandet lite. Vid ett ordinarie fullmäktigemöte i december i fjol begärdes ajournering och beslutet om skolorna, som ingick i barn- och utbildningsnämndens budget, sköts upp. Vid de extrainsatta fullmäktige 28 december fick skolorna ingen nåd. Med minsta möjliga marginal beslutades att lägga ner skolorna i Väsbygden och Ytterån.

Under våren fortsatte innevånare och föräldrar kampen om att rädda skolorna. Två medborgarförslag om att riva upp skolbesluten lämnades in så småningom. De röstades ned, både i barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen. Vid kommunfullmäktiges möte i juni ändrade två politiker plötsligt inställning. Evert Jonsson, (C) och Helena Norlén (C) gick emot sitt eget parti. Skolorna räddades.

Men beslutet överklagades och Förvaltningsrättens rev upp beslutet, vilket innebar att de stängs tillsvidare.

Efter voteringar i ännu ett extra insatt fullmäktige i Trångsviken i fredags räddades byskolorna, från nedläggning. Oppositionen fick igenom sitt förslag till skolornas finansiering.

Skolorna i kommunen kommer fortsätta att ta plats även kommande mandatperioden, oavsett vad som händer i valet. Inte minst är skolorna stora poster i de investeringar som redan påbörjats. Ås skola ska byggas om och byggas ut och i Sånghusvallen byggs en helt ny skola. Samtidigt har inte heller finanskrisens vindar mojnat helt i den kommunala verksamheten.