Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgarförslag: Lägg ned Hyresbostäder

Kurt Lagerstedt anser att kommunen bör avveckla Strömsunds Hyresbostäder AB, då de inte längre har någon funktion att fylla, utan bara kostar pengar.

Kommunen hänvisar till den nya lagen och säger att förslaget är ogenomförbart.

Kurt Lagerstedt i Strömsund föreslår att kommunen ska lägga ned Strömsunds Hyresbostäder AB. Han skriver i ett medborgarförslag att bolaget bildades på den tid det var tillväxt och nybyggnationer, vilket gjorde att kommunen då tjänade på att bilda ett aktiebolag, och att läget idag är annorlunda. De beslut som eventuellt behöver fattas kan kommunstyrelsen hantera, anser han, och kalkylerar med en besparing för kommunen på 2,5 till 3 miljoner kronor per år om bostadsbolaget avvecklas.

Strömsunds kommun ser inte förslaget som praktiskt genomförbart. Man hänvisar till den nya lag som nyss antagits och som träder i kraft år 2011, vilken innebär att allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag ska förvalta fastigheter med bostadslägenheter som upplåts med hyresrätt. Dessa bolag ska främja bostadsförsörjningen i kommunen och erbjuda hyresgästerna möjlighet till boendeinflytande och inflytande i företaget.

Företagen ska bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer, vilket innebär ett avsteg från kommunallagens självkostnadsprincip och förbud att driva företag i vinstsyfte. Detta affärsmässiga perspektiv ska vara förenligt med ett aktivt samhällsansvar.

Kommunen anser att denna lag ställer särskilda krav på att kommunens och bostadsbolagets verksamheter hålls åtskilda, beträffande redovisning, och ser därför aktiebolag som en lämplig form.

Kommunfullmäktige föreslås därför säga nej till Kurt Lagerstedts medborgarförslag.