Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med värmen kommer rötmånaden

Köttet härsknar, mjölken surnar och risken att bli magsjuk ökar dramatiskt. Rötmånaden är här.

Rötmånaden är ett gammalt begrepp för perioden mellan slutet av juli och slutet av augusti då maten ofta blev dålig i det varma och fuktiga vädret. I dag när de flesta har båda kylskåp och frys hemma kan vi förvara maten så att den håller sig.

Men grillkvällarna och middagarna på terrassen gör att vi ändå böra vara försiktiga. En sommarbuffé som får stå framme håller en, möjligen två timmar, påpekar Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

– Om man sitter ute och äter ska man inte ta fram mer än vad man äter. Ta hellre fram mindre och låt resten stå i kylskåpet så länge.

Hygien vid grillen

Vid grillen är det god hygien som gäller.

– Tvätta händerna, lägg inte färdiggrillat kött på samma fat som rått kött och stek igenom köttfärsrätter.

Den som har mat med sig i båten eller har långt till sommarstugan bör ha en kylväska som håller maten sval.

Vad är det då som händer när maten står framme och blir varm?

– Det är framförallt två saker. Det är bakterier som växer till och som man inte blir sjuk av, men som gör att maten smakar illa. Sedan finns det bakterier som gör att man blir magsjuk.

Bra hållbarhet

Mats Lindblad vill inte påstå att det finns någon dålig sommarmat, men säger att bröd, hårdost och salami har bra hållbarhet. Mat att se upp med är sådan vi tillagat själva och använt händerna, som olika sallader. Många av oss bär på stafylokocker som kan sprida sig till maten och växa till sig i värmen.

– Rått kött som legat framme i värmen kan ha bakterier som blir fler. Pasta och ris kan också ha bakterier från jorden som överlever kokningen och kan leva vidare.

– Sedan har vi fisk och skaldjur, där risken för att bli magsjuk inte är så stor, men att det i stället smakar illa.