Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med total tonträff om puberteten

Annons

Carl och Sylvie var oskiljaktiga när de gick på mellanstadiet. Som ett förälskat par ville de bara vara tillsammans, ibland tysta med näsan i böcker men ofta i en skapande lek om Glasvärlden, en låtsasvärld med fasta karaktärer och oändliga äventyr. Sylvie skrev in alla påhitt och dramer i en skrivbok och Carls glittrande glassamling i trädgårdsboden var lekens centrum.

När Carls konstnärliga talanger ska tillvaratas i en speciell skola och Sylvie fortsätta på högstadiet, bryts förtrollningen. De menlösa samtal Sylvie har med klasskamraterna faller platt i jämförelse och hon försöker krampaktigt behålla drömmen Carl + Sylvie för evigt.

Puberteten är en komplicerad tid, svår att bemästra med den ännu outvecklade hjärnan och de starka känslorna som skenar. På författarens grånade frisyr ser man att hon för mycket länge sen passerat den fas i livet romanen handlar om, men hennes inlevelse och tonträff är total. Med lätt handlag gestaltar hon barnens olika villkor och de kommunikationssätt som är gängse i vår tid. Man messar och förkortar, mobilen är en självklar kroppsdel.

Sylvie kämpar med osäkerhet. Hur ska man vara? Vad är o k?  Hemma har livet avstannat när pappan drog, man ser sorgliga märken efter de tavlor och möbler han tog med sig och mamman kämpar med uthyrning och trångboddhet.

Sylvie som är outvecklad för sin ålder, sist av alla i klassen att få mens, dras in i den begåvade och vuxet tjusiga Mirandas krets. Miranda har allt materiellt men inga illusioner eller något förtroende för vuxna. Alla vill vara som Miranda och hon vill ha allt, pröva allt och dominera alla situationer. Självklart vill hon också ha Carl som är så vacker, spännande och olik de andra pojkarna hon testar. 

Det är upplagt för krossade drömmar och hjärtesorg men allt blir inte nattsvart. Sylvies mamma blir också gladare när hon hittar en vän på nätet, var annars?

Mer läsning

Annons