Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med tillförsikt inför framtiden

Länets kommuner har nu anpassats efter väljarnas senaste vilja; i Berg och Strömsund sitter nya ledningar; i Ragunda och Bräcke styr Socialdemokraterna numera på egen hand; i Krokom, Östersund och Härjedalen gäller gamla majoritetsförhållanden.

Detsamma skulle kunna sägas om Åre där högeralliansen med Eva Hellstrand (C) i spetsen regerar vidare, men det först efter en rejäl kohandel med valets uppstickare, Västjämtlands väl.


Det allmänna intrycket är att de lokala valresultaten skapat förutsättningar för fyra relativt lugna år, åtminstone i jämförelse med föregående mandatperiod. Länets väljare har varit tydliga med vad de önskar: politisk arbetsro, mer jobb och mindre bråk.


När det är dags att summera mandatperioden vill vi kunna se tillbaka på fyra år som präglats av framåtanda och ansvarstagande. Ty ska länet ha en chans att möta de stora utmaningarna – utflyttningen, den kärva ekonomin, frågetecknen kring den politiska och administrativa organisationen – är det helt nödvändigt att kommunerna, våra minsta beslutande enheter, har en fungerande styrning. Det betyder inga fler hoppande och för väljarna obegripliga majoriteter, inga fler förlamande personstrider.


Framtiden för länets del måste i mycket större utsträckning än vad som i dag är fallet handla om samarbete. Under det senaste halvåret har flera initiativ tagits för att lyfta frågan om kommunsammanslagningar. Den debatten måste nu fortsätta, vid matborden, i media och våra nya fullmäktige.