Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med terrorn inpå knuten

Islamiska statens härjningar i Mellanöstern är både oroväckande och skrämmande. Samtidigt är händelserna för de allra flesta något som sker väldigt långt borta. Så är det inte för Rana Abbas.

För 14 år sedan kom hon till Sverige från sitt dåvarande hemland Irak. I dag arbetar Rana Abbas som lärare och bor i en villa i utkanten av Östersund. På ytan verkar allt som vanligt. Men hon lever ett slags dubbelliv. Ett i trygghetens Sverige med sin man och sina barn. Parallellt ett annat, emotionellt liv, i terrorns Irak där hennes mamma och syskon bor kvar.

Rana Abbas säger att våld och övergrepp länge har hört till vardagen i Bagdad där hennes släkt bor. Men med Islamiska statens framryckningar har situationen utvecklats till ett rent helvete. Ett helvete som inte skonar någon.

– För bara ett par månader sedan dog två av mina kusiner i ett attentat. De satt på ett café mitt i Bagdad och blev offer för en självmordsbombare.

Enligt Rana Abbas är det i princip omöjligt att undvika riskerna att drabbas av islamisternas räder.

– I hemmet kan man vara ganska trygg men så fort man rör sig utomhus tar man en stor risk. Och vad har människor för val? Det finns inga ekonomiska skyddsnät som här i Sverige. Du måste åka till jobbet annars har du inga pengar och överlever inte.

Varje dag följer Rana Abbas händelseutvecklingen i området. Enligt henne är bilden som ges i svenska medier mild jämfört med verkligheten. Många händelser går dessutom medierna förbi eftersom det inte finns journalister på plats. Men på Facebook läggs det kontinuerligt upp bilder från ögonvittnen.

– När jag ser på Facebook att det har hänt något så blir det katastrof för mig eftersom jag känner igen platserna. Då tänker jag att det kanske har hänt något med mina syskon som varje dag måste åka till jobbet och universitetet. Ibland törs jag inte ringa och fråga eftersom jag är rädd att det ska ha skett något i familjen.

Rana Abbas tänker på sin mamma som varje dag tvingas sitta hemma och undra om barnen ska komma hem efter arbetsdagens slut. Själv känner hon en stor tacksamhet att få leva och bo i Sverige men tryggheten blir ibland svår att förhålla sig till.

– Jag känner en skuld för att jag lever här och har det tryggt och bra och jag undviker att berätta om hur bra vi har det när jag pratar med min mamma och mina syskon.

Situationen i Bagdad är i dagsläget så farlig att Rana Abbas och hennes familj för första gången har bestämt sig för att inte åka och hälsa på sina släktingar.

– Vi brukar åka ner varje jul. Men i år har mamma sagt att vi inte ska komma. Det är helt enkelt för farligt.

Rana Abbas mamma har berättat för sin dotter om Islamiska statens metoder för att sätta skräck i människor.

– Hon har berättat att de har tagit flickor i 10-årsåldern och våldtagit dem medan föräldrarna har tvingats titta på. Sedan har de dödat flickorna inför familjen.

Rana Abbas säger att Islamiska staten måste bekämpas med alla medel och från alla håll. För några dygn sedan gick USA in i en mer offensiv fas med utökade bombningar av IS-mål i Irak. Men det kommer inte att räcka tror hon.

– Jag tror att alla länder måste hjälpa till i den här kampen. Inte bara USA utan även Europa och fler länder i arabvärlden. Att ta emot flyktingar, visst det är viktigt, men det gör inte att IS försvinner. De måste bekämpas militärt också.