Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med skapande i sinnet

Smak, doft, känsel, syn och hörsel, det är de klassiska fem sinnena. Systrarna Jeanette Wahl och Marika Wahl-Lindberg vill lägga till ytterligare två: intuition och kreativitet.

Under rubriken "Sju sinnen?!" bjuder de in till konstworkshop i Björnänge i helgen.

Jeanette är formgivare och till vardags utställningsproducent på Jamtli, Marika är konstnär med ateljé på gården i Björnänge där hon bor. Gården och ateljén heter Leksaks för här låg en gång i tiden legendariska Flinks souvenir- och leksaksverkstad. Och Leksaks känns som ett bra namn, för man märker snart att systrarna har ett lek- och lustfyllt förhållningssätt till det mesta de tar sig för med. Och att de tillhör de kloka som tar lek på största allvar.

Tillsammans står de båda bakom relativt nybildade Galleri Utopi, ett ideellt pop-upgalleri som dyker upp lite varstans i världen. I våras gjorde de en utställning med jämtländska konstnärer i Skogås utanför Stockholm, och planering pågår för en pop-up utställning på Cool Cats Café i London.

Men nu närmast, med start i dag faktiskt, arrangerar de alltså en konstworkshop i ateljén i Björnänge. "Sju sinnen" är namnet på workshopen, men när man kommer in i ateljén faller ögonen direkt på två himmelsblå tapetvåder där de klistrat upp alla möjliga sinnes-ord. Ursinne, vansinne, lättsinne, bildsinne ...

– Vi är väl uppe i 35 stycken nu, och fler lär det bli, skrattar Jeanette.

Tio deltagare från Sverige och Norge kommer till workshopen. Några är professionella konstutövare, andra har aldrig ägnat sig åt skapande verksamhet förut.

– Vi vill ge dem minnesvärda sinnesupplevelser. Första dagen fokuserar vi på smak och doft och besöker Åre Chokladfabrik och Grädda bageri, berättar Jeanette Wahl.

Andra dagen handlar det om känsel, syn och hörsel. Då går resan till Edsåsdalen där Göran Lundvall, också han medlem i "klubben" bakom Galleri Utopi, introducerar deltagarna i att skapa med järntråd. De ska gå konststig och titta på utställningen på Köjagården, där Wenji Billow, Kåre Henriksson och Dag Hartman ställer ut. Det blir mat och musik och dessutom får de lyssna på Lars Nittve, fritidsboende i Edsåsdalen som berättar om sitt jobb som chef för nya museet M+ i Hong Kong.

Tredje dagen får workshopdeltagarna stifta bekantskap med Ristafallet, en magisk plats med sin närmast tropiska luftfuktighet och det öronbedövande dånet från vatten som störtar ner i djupet.

Allt upplevelser ska föras in i loggböcker och följa med hem till ateljén för bearbetning. Jeanette och Marika vill inte bara förmedla sinnesupplevelser i största allmänhe., utan fokusera på det i upplevelserna som får deltagarna att vilja skapa.

– Vad är det vi går igång på? Det är säkert olika för var och en, säger Jeanette, som laddat upp med färgpigment och penslar, lera, ståltråd och mycket mer att för deltagarna att välja på kreativiteten kommer loss.

Jeanette och Marika ser workshopen som ett försök att utveckla en konstpedagogisk verksamhet för vuxna.

– Konstpedagogik för barn finns det gott om, för vuxna är utbudet magrare.

För Jeanette har workshopen också beröringspunkter med den utbildning som hon ska gå i höst.

– Jag är tjänstledig från mitt jobb på Jamtli för att forska inom konst- och utställningspedagogik vid HDK – Högskolan för Design – i Göteborg, berättar hon.

Om workshopen blir lyckad är det mycket möjligt att det blir en fortsättning:

– Ja, vi ser gärna att det här blir någonting årligen återkommande. Vi får se på vilken plats det blir nästa gång, avslutar Jeanette Wahl.