Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med (sik)tet inställt på napp

Många håller nog med om att fiske är en spännande företeelse - bara det nappar. Men i mörkret blir fisket, enligt Per Boström, ännu mer händelserikt.

I fredagskväll begav sig föreningen Unga sportfiskare för första gången ut och provade att fånga sik med håv i Hållborgsån i Pilgrimstad.

– När siken leker går den upp i bäckar och åar och fiskarna är mycket mer aktiva på kvällarna, säger Per Boström, ordförande och ledare i fiskeföreningen.

När man fiskar med håv gäller det att smyga sig fram. Med vadarstövlar och pannlampa på huvudet går man uppströms i vattnet och på så vis fångas fisken bakifrån med håven.

– Det är jätteroligt för ungarna som låtsar att de är indianer som smyger i mörkret.

Under tre timmar fiskade gänget och de valde att behålla 40 fiskar. Men siken kommer inte att hamna på tallriken även om Per Borström tycker att siken är en underskattad matfisk.

– Den är jättegod att röka, men den här siken ska vi spara och använda som bete i vinter när vi fiskar lake. Den fiskar man också när det är mörkt.

Mörkerfisket gav mersmak bland barnen och i morgon beger sig föreningen ut igen för att prova fiskelyckan.