Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med ”Sång för alla” får alla chansen att ta ton

/

Annons

Det är vetenskapligt bevisat att sjunga i kör är ett av det bästa friskvårdsmedel du kan ta till. Man aktiverar sina magmuskler och sin andning på ett naturligt sätt, som i sin tur frisätter endorfiner i hjärnan, som i sin tur gör oss genuint glada. Kan det bli bättre; att något så lite och billigt kan göra oss så positiva?

Konceptet Sång för alla startades av Björn Hedén, i början bara i Örebro och Ludvika, men som nu finns över hela landet. Det går ut på att ge alla människor med en nyfikenhet på sin röst, en bra start att våga sjunga med i en kör, och inte bara i duschen eller bilen. Sång för allas devis är att saluföra konceptet genom ”För dig som blev utslängd från sångkören eller som ej kan ta en ton!” Här får man plats att göra sina första stapplande steg mot en värld fylld av sångglädje. Ett slags ”körsångens 1.0”.

Sång för alla drivs i Östersund genom ABF. Grundkursen där man tränar på att hålla ton, kunna hålla samma tempo som de andra, våga lita på att rösten bär, lära sig texter, och sen testa att sjunga en andra stämma när självförtroendet ökar. Under tiden få man ha riktigt kul och lära känna nya kompisar under en kunnig och inspirerande ledare som Anders Hedén. Han gör ett lysande jobb med att entusiasmera dessa mer än 160 sångare som varannan vecka träffas i fem olika grupper för att sjunga. I kväll fick vi höra 80 av dem.

Programmet vi fick lyssna till svingar sig snabbt mellan genrer och länder. Musikerna som var med i kväll gör ett fint jobb genom att lyfta och stödja kören. Jag fängslades av att kören lät absolut bäst i det lite snabbare låtarna och gärna då på ett främmande språk. Det var som att trycket blev bättre och sångarna vågade på allvar sjunga ut ordentligt. I den kroatiska dansvisan kom också fin dynamik fram.

Kvällens höjdpunkt var Mikael Wiehes När man jämför. Det märks att det är en av körens favoriter, där kom också djupet och allvaret fram.

Härligt svängig var också extranumret Sån’t är livet. Ett hett tips från mig till nästa konsert är att öva på applådtacket också ...

Mer läsning

Annons