Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med risk för spridning – teatern biter allt fler i Väster-Övsjö

En grupp turnerar med pjäsen "Ombord", samtidigt som dramakvällarna på bygdegården bubblar av kreativitet. Teaterintresset samlar flera generationer i Väster-Övsjö, som på flera sätt laddar för en fullspäckad kultursommar.

Solen skiner in genom bygdegårdens stora, vackra fönster. Det doftar hemtrevligt av nybryggt kaffe, men lokalen brukar vanligtvis vara mer ombonad än den är i dag, förklarar Berit Källström. Möblerna är dragna åt sidan, de har gjort plats för teater, plats för humor och allvar. Dramakursen som hålls varje måndagskväll i studieförbundets ABF:s regi lockar allt fler.

– Vi har arbetat mycket med kroppsspråket och rösten. Hur uppträder någon med hög status kontra låg status? Det finns många knep att använda sig av, säger Bernt Källström.

– Planen är att kursen ska leda fram till ett teaterkafé på bygdegården där vi spelar ett antal sketcher. Vid samma tillfälle ska alla som vill få testa på att spela teater, säger Berit Källström.

Makarna Källström tillhör ortens – och bygdegårdens – viktiga kulturella krafter. Båda deltar i teaterkursen och både ingår också i ensemblen som turnerar med pjäsen "Ombord", skriven av deras son Marcus Källström (som för övrigt också leder kursen). Amatörteatergruppen, där den äldste är 72 år och den yngsta 11 år, kompletteras av Berith Andersson, Bertil Jonsson, Oddbjörn Eriksson och Lisa Källström (Berits och Bernts barnbarn).

Teaterstycket består av två akter och utspelar sig uteslutande kring ett sammanträdesbord. Rekvisitan liksom scenografin är sparsmakad. I centrum för handlingen står en bygdegårdsförenings vedermödor, en miljö som skådespelarna naturligtvis är väl förtrogna med.

– Det är svårt att komma fram till beslut, ingen vill skriva protokoll och alla är mest intresserade av kaffebryggaren trots att det gäller att komma på massa saker så att föreningen får in pengar. Alla som sett den känner igen sig, säger Berit Källström och skrattar.

Man anar att det är bäddat för en hel del dråpligheter.

– I en förening måste ju någon sköta det praktiska också och en av huvudsysslorna är till exempel att bära bord, säger Bertil Jonsson med ett klurigt leende.

15 stopp är redan avklarade. Nästa anhalt är Köttsjön, 30 maj. Sedan åker sällskapet vidare till Strömsnäs (27/6) och Storåsen (16/7) innan det blir ett framträdande på hemmaplan. Kanske blir det en fortsättning, intresset för att boka pjäsen har varit stort bland länets bygdegårdsföreningar.

– De har ofta små ekonomiska resurser och det är svårt att köpa in proffsuppsättningar. En sådan här pjäs är överkomlig och kompenserar teaterutbudet för publiken väldigt bra, säger Bertil Jonsson, som representerar ABF i Bräcke, på många sätt navet i bygdens kulturella verksamhet som man till viss del skulle kunna beskriva som självförsörjande. Ortsborna både odlar och skördar konst och kultur precis där de står, mitt i glesbygden. "Ombord" startade också som en studiecirkel i förbundet.

– Teater är folkbildning om något. Vi strävar efter att inte bara göra människor till kulturkonsumenter utan också till kulturproducenter, fortsätter Bertil.

– Östersund kan få ha proffsens arena, här måste vi själva hitta på något, inflikar Berit Källström.

– Jag tror också att vi sprider teaterintresset till andra byar. Många gånger kommer det folk som kanske inte vanligtvis brukar gå på teater. När publiken ser oss spela tänker de kanske att kan vi så kan de också. Nu har de dragit i gång en teaterkurs i Rissna och jag har hört att de även vill börja i Skålan, säger Berith Andersson.

Bygdegårdsföreningen i Väster-Övsjö laddar för en fullmatad kultursommar på flera sätt. På midsommarafton invigs konstrundan i Badhusparken, i år med 60 olika tänkvärda och språkligt utmanande installationer. Lite senare, 5 juli, blir det, för tionde året i rad, konstutställning i bygdegården.

– En av årets medverkande är konstnären Annika Orädd. Vi har plats för 10 deltagare och den här gången ringer många och vill vara med, men det är redan fullt. Det är jättekul! säger Berit Källström.

Läs mer om Väster-Övsjö och Marcus Källström:

http://www.ltz.se/kultur/nya-texter-hittar-en-scen

http://www.ltz.se/allmant/jamtland/ovsjobyarna-sma-men-pahittiga

http://www.ltz.se/jamtland/bracke/teatern-som-tar-med-publiken-pa-promenad

http://www.ltz.se/kultur/tva-jamtar-med-i-ny-text