Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med politik kan vi bygga bort bostadsbristen

I våras deltog jag i en information hos sossarna i Stockholms stad. Jag förvånades över att bostadsfrågan inte sågs som den valvinnande frågan där. I resten av landet finns ingen liknande bostadsbrist.

Förklaringen var illavarslande men trovärdig. Förr sågs bostadspolitiken som just politik. Nu ses det alltmer som ett individuellt problem, som en fråga om vem som får låna eller inte.

Det är hög tid att ändra på det. Folk, inte minst ungdomarna, behöver någonstans att bo till priser man har råd med.

De borgerligas åttaåriga styre har varit förlorade på denna punkt. Det borttagna investeringsstödet slog hårt. Först nu när bostadsbristen spritt sig till många av landets kommuner ser vi en ökning.

Magdalena Andersson (S) presenterade i går hur 250 000 nya bostäder ska bota bostadsbristen. Det är förstås samtidigt ett sätt att skapa nya jobb.

Hur dramatisk förändring innebär då förslaget? Ni kommer att få höra många siffror. I år väntar man sig att 40 000 bostäder byggs. Sossarnas löfte ligger i det häradet. Så Moderaterna är snabba att avfärda det.

Fast tittar man på de borgerligas sju första år så saknas det 75  000 bostäder för att hålla den takten. Och de borgerligas löften för framtiden innebär 150 000 nya bostäder fram till 2035! Som om de borgerliga vet hur världen ser ut då.

Sossarnas politik innebär alltså en rejäl ambitionshöjning jämfört med Moderaternas.

Fast de borgerliga har en försvarslinje kvar. Sossarna lovar allt åt alla, säger de, åt ett parti som möjligen förtjänar kritik för sin försiktiga hållning till offentliga investeringar.

Sanningen är att man använder pengarna effektivare genom att ta bort sånt som sänkt restaurangmoms och rabatter på arbetsgivaravgifterna.

I detta förslag ingår ett direkt investeringsbidrag för studentbostäder och mindre bostäder.

Sossarna hoppas också att takten i byggandet ska kunna höjas direkt genom bidrag till kommuner som bygger – här ska det kommunala utjämningssystemet användas – och genom att man använder den statliga banken SBAB för att underlätta att få fram krediter till nybyggen.

Med politiska åtgärder ska bostadsbristen bort. Att målet sätts till 2020 gör att det kopplas till arbetslöshetsmålet, lägsta arbetslösheten i EU år 2020, som förstås blir lättare att nå om byggandet ökar.