Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med pipa och pistol tränas fågelhundarna

/

Pointern springer över fältet i rasande fart.

Byter hela tiden riktning men helt plötsligt blir det tvärstopp.

Hunden har fått fågelvittring i nosen och nu rör den inte en muskel.

Annons


Det är träning av stående fågelhundar hemma hos Ulf Kalén i Aspås.
Efter en stund beordras hunden att gå framåt. Rapphönan som gömt sig i gräset lyfter, Ulf skjuter ett skott med startpistolen och hunden sätter sig direkt.
– Det är hur bra som helst att kunna träna här hemma Jag använder både duvor och rapphöns, säger Ulf Kalén som driver företaget Aspås Hund & Jakt.
– Jag startade företaget för nio år sedan. Mest går det ut på att sälja jakter. Mina kunder kommer från de södra delarna av landet och från många andra länder i Europa, säger Ulf Kalén som har möjlighet att erbjuda jakt på omkring 7 000 hektar. Dels i västra Offerdal och dels i Aspås omgivningar.
– Dessutom jagar vi ripa på statens delar av fjällvärlden, säger Ulf Kalén som hemma på gården har fem pointrar och tre karelska björnhundar.
– Det krävs för att jag ska kunna erbjuda bra jakter men det går åt mycket tid. Ett år räknade jag ut att jag tillbringat 120 dagar i skogen eller på fjället. Nu är det väl inte fullt lika mycket, säger Ulf Kalén.
Hans företag erbjuder jakt efter hare, älg, bäver, ripa och skogsfågel.
– Jag samarbetar med flera jaktlag markägare och stugägare som får del av det gästerna betalar. Älgjakten ger mest inkomster, intresset för harjakt ökar och så vill naturligtvis många jaga ripa, säger Ulf Kalén som är 39 år.
Sommartid arbetar han som kyrkvaktmästare i Ås.
– Än kan jag inte försörja mig på jakten men vi får väl se hur det blir i framtiden, säger Ulf.
Det egna jaktintresset väcktes när han i unga år fick följa sin systers man ut i skogen.
– Jag blev biten och när Lars Eliasson i Föllinge införde jakt- och viltvård som en del av undervisningen på högstadiet blev jag ännu mer intresserad, säger Ulf Kalén.
Senare blev det två års utbildning på jakt- och viltvårdslinjen i Piteå, utbildning till jaktguide samt instruktörskurd vid hundskolan i Sollefteå. Innan det egna företaget startades blev det också några år som jakt- och fiskeguide hos Torbjörn Halvarsson i Rörvattnet.
Valet av hundraser har varit slumpmässigt.
– Att det blev karelare beror på att min bror fick fram en dubbelchampion som han avlade på.  Det är en bra ras som samarbetar bra med sin förare. Dessutom ger de upp i tid om en älg skenar iväg. De blir inte borta hur länge som helst som en del andra hundar, säger Ulf Kalén.
För 15 år sedan fick han följa med en kamrat på ripjakt.
– Han hade en gordon zetter  och det var en fantastisk upplevelse. Jag fick höra talas om att det fanns en pointervalp till salu här i närheten och slog till. Det blev en otroligt bra jakthund och på den vägen är det, säger Ulf Kalén.
Varje höst ordnar han jakter åt ett 50-tal gäster som antingen hittat Aspåsföretaget på internet eller så fått höra av andra jägare om arrangemangen i den jämtländska vildmarken.
– Själv har jag svårt att säga vilken jakt som är roligast. Att smyga på en älg där ens egen hund skäller ståndskall är väldigt spännande.  När ens fågelhund gjort ett bra arbete och en gäst får skjuta en ripa är en fantastisk upplevelse. Att få se den glädjen men det kanske häftigaste är att jaga tjäder med stående fågelhund. Då gäller det att verkligen vara alert. Ofta har man bara någon sekund på sig att skjuta, säger Ulf Kalén som använder GPS-pejl för att hålla reda på sina hundar.
– Det är en fantastisk uppfinning som gör jakten bättre. Man kan ta de lugnare när det går att se exakt var hunden är och vad den gör, säger Ulf  Kalén.

Mer läsning

Annons