Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med önskan om en vit jul

Tomten har ett gediget team bakom sig. TOFS till exempel. TOFS (Tomtarnas Organisation För Säkerhetsfrågor) har en mängd viktiga uppdrag. I dagarna hade man sin årliga konferens, där allehanda ärenden togs upp. Allt för att julen ska bli så bra, och säker, som möjligt.

Nytt för i år är att man infört vissa restriktioner gällande måtten på julklapparna som ska delas ut. Att, i motvind på hala tak, försöka dela ut skidutrustning är i många avseenden livsfarligt. Därför kommer alla som önskat sig ett sådant istället få ett lånekort på biblioteket och en påse te. Dessutom hamnar skor, större än storlek 44, inom kategorin kanoter och kommer att ersättas med en nyckelring.

Julmaten är viktig för de flesta och än mer för Tomten. Förra året orsakade en felservering turbulens. Istället för julkorv med ketchup fick Tomten sölkorv med senap. Och sen blev han. Han hälsar och ber en parabolägare i Nälden om ursäkt. Tomten hade bråttom och sikten var dålig. Han hälsar också att de smörknivar familjen täljde, i avsaknad av TV-mottagning, blev jättefina.

Rudolf drar på många sätt ett tungt lass. Saltet på vägarna sliter på klövarna och orsakar renskav. Därför har han försetts med tossor som skydd. Dessa var till en början oerhört hala. Tomten vill därför be boende längs väg 340 genom Tulleråsen om ursäkt. Det var halt och brevlådorna stod i vägen. Det var ändå ingen viktig post den veckan, hälsar han.

TOFS har trist nog tvingats skärpa säkerheten kring ekipaget. Detta efter att en överförfriskad sälle attackerat Rudolf. Under förevändningen Hö Hö, man får sparka på vägrenen måttade denne en känga som lyckligtvis aldrig träffade. Tomten hälsar att han vet vem du är och du blir utan julklappar. Resten av livet.

Under årsmötet avslogs också slutgiltigt försäkringsärende 118B, för nej, Rudolf kan inte blända av. Bilister uppmanas i stället att anpassa farten och hålla avståndet.

TOFS håller alltså på med de sista förberedelserna inför årets jul. Tomten själv har precis varit ute på en provtur. När han hjälpte Rudolf på med tossorna, nu försedda med halkskydd, tänkte han på överfallet på den trogne hjälpredan. Han rös och klappade renen ömt på mulen. Ingen frågar någonsin Tomten vad han önskar sig i julklapp. Men fick han frågan så skulle svaret bli: En vit jul. På alla sätt.

Karina Håkansson