Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med innerstaden som utgångspunkt

Det skulle kunna ses som två pinsamma historier i valrörelsens marginal.

 Två retorikkonsulter, inhyrda för att för TV4:s och Svenska Dagbladets räkning kommentera partiledarnas insatser, avslöjas som partianslutna folkpartister. Av FP-ledaren Jan Björklunds tal i Almedalen fick den ena retorikexperten ”gåshud” och redan där borde någon ha höjt ett misstänksamhetens finger, ty är det något som inte utmärker Jan Björklund så är det hans vältalighet. Han är väl snarare den politiker som, jämte Göran Hägglund, säger ”öhhhh” flest gånger i en partiledardebatt.

De ”opartiska” retorikexperterna med partibok sätter fingret på ett större demokratiskt problem. Hur formas bilden av det politiska Sverige? Vilka är det som sätter ramarna för vår verklighetsuppfattning?

Som i så många andra sammanhang är Stockholm landets mediala epicentrum. Här bor journalisterna och redaktörerna (och retorikexperterna) som sätter agendan för vad som är viktigt, irrelevant, rätt och fel. Det handlar om en liten elit som tar sina löparrundor i Hagaparken och inleder semestern med en öl på Mosebackes uteservering och som i likhet med folk i allmänhet står sig själv närmast.

När Stockholmspressen publicerar stora snyftreportaget om villaägaren i Bromma som skulle behöva övergå till svältdiet om de rödgrönas fastighetsskatt blir verklighet skriver man i praktiken om sig själv. Och när skatterabatten för hushållsnära tjänster lyfts fram som landets ekonomiska tillväxtmotor blir det bara löjligt.

Bostäder i flermiljonklassen, inkomster motsvarande tre-fyra undersköterskors och en erfarenhet av den svenska landsbygden som möjligen sträcker sig till några veckor på lantstället i Roslagen. Hur presenterar man en balanserad bild av det politiska Sverige med sådana preferenser? Nej, det gör man inte heller.