Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med hopp om ett mindre gubbigt Hollywood

1. 2014 – ett fint hårdrocksår. Den som älskar klassisk hårdrock kommer att få ett fint 2014. Eller vad sägs om nya plattor med AC/DC, Whitesnake, Iron Maiden, Judas Priest och Mötley Crue? Även Testament, Soundgarden och Anthrax lär vara på gång med något nytt. Sedan ryktas det även om Guns’n’Roses, vilket man kanske bör ta med några skopor salt. Butch Vig producerar Foo Fighters nya platta och även egna projektet Garbage. Inom popen gör Lily Allen comeback. Foxes och Christina Perry släpper ny musik som lär spelas en hel del i USA. Om de når över hit, får vi se. Kul är att gamla favoriter som Red Hot Chili Peppers är på gång igen. Musikvåren ser verkligen spännande ut.

2. Ger supervalår politisk musik? Musik speglar samhället, sägs det. I år är det supervalår. Så då ligger ju den politiska bollen på straffpunkten ... Fast, över lag så är den politiska musiken i stort sett död. Inte ens Jonas Sjöstedt orkar lyssna på Jan Hammarlund längre. Mikael Wiehe skriver mest om kärlek, i olika länder. Och Magnus Uggla har blivit lite snäll och omtänksam. Men visst, Timbuktu håller på att spela in ett nytt album, så helt utan politiska gliringar lär vi inte bli här i Sverige. Men i det tidevarv vi nu lever i, när alla blir kränkta lite till mans, så tror jag nog att den politiskt medvetna popmusiken får stryka på foten. De flesta av oss kommer ändå att ladda telefonerna med Avicii och Agnes, för att inte stöta sig med någon granne. För säkerhets skull.

3. Clintan gör musikalfilm. 2014 kommer precis som tidigare år på 10-talet, att få känna av historiens vingslag. Clint Eastwood är just nu i full färd med en filmatisering av Broadwaymusikalen "Jersey Boys" som handlar om popgruppen Frankie Valli and The Four Seasons.  Med perfektion i låtarna och med stämsång som enbart kunde mäta sig med västkustens Beach Boys, var de Amerikas ledande band under 1960-talet. Om filmatiseringen kan mäta sig med musikalen återstår att se. Eastwood har i alla fall en gedigen budget att röra sig med.

4. Polarpriset till Brian Wilson! Även Brian Wilson, hjärnan bakom The Beach Boys, kommer att få en film klar under 2014. Med en klart mindre budget, dock. Manuset är skrivet av Oren Moverman, som även skrev "I'm Not There" om Bob Dylan. Paul Dano kommer att spela en ung Brian Wilson, medan John Cusack tar över rollen som Wilson under 1980-talet. Filmen har beskrivits som ett försök att göra en musikalisk "A Beautiful Mind". Hur det lyckas får vi se senare i år. Dessutom är Wilson aktuell med en ny platta med Jeff Beck, Don Was och gamla Beach Boys-medlemmen Blondie Chaplin, och en ny biografi. Frågan är varför karln inte fått Polarpriset än?

5. Efterlyses: maffig biofilm om kvinnlig ikon. Film, eller tv, i all ära, men var är egentligen biofilmerna om de största kvinnorna? Edith Piaf, visst, det är en underbar film. Men sen då? Det finns faktiskt inte ett smack om de ledande kvinnliga musikerna från 60-talet. För det finns ju ett antal. Carole King, Jackie De Shannon, Buffy Saint Marie, Janis Ian, Joan Baez, Joni Mitchell, Ellie Greenwich, Patti Smith ... Hur intressant vore inte en maffig biofilm om dessa? Vilka erfarenheter kunde vi inte få ta del av där? Vi är ju inte direkt bortskämda med en granskning av musikindustrin, från ett kvinnligt perspektiv.  Speciellt inte från 1960- och 1970-talet. Får vi se en ändring som kan ge oss någon form av hopp om ett mindre gubbigt Hollywood 2014?