Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med henne i fronten platsar Jämtland som ett berättarlän

Recension

Till flickorna i sjön

Av Elin Olofsson

(Wahlström & Widstrand)

"Det vet man ju, att stockholmare är smartare än lantisar…" Det var moderaten Anna Kinberg Batras oförbehållsamma uttalande, som inte på något negativt sätt påverkade hennes politiska karriär. Klyftan och misstron mellan bybor och stadsbor är ett tema, men inte det starkaste i Elin Olofssons roman "Till flickorna i sjön". Till formen är det en metaroman, mer komplicerad än debuten "Då tänker jag på Sigrid". Språket är detsamma med inslag av dialektala uttryck. Jag liknar berättelsen vid ett nystan och när jag drar i den innersta tråden kommer alltsammans fram.

Gärningsberg återkommer som litterärt täcknamn för Offerdal och i Östersund rör sig huvudpersonen på kända platser och gator. Helena, huvudpersonen är överkvalificerad för sitt städjobb på sjukhuset men läsaren förstår snart att hon har andra planer och därför är ointresserad av erbjudanden om avancemang. Arbetskamraterna Evelina med samiskt ursprung och Aileen, en filippinsk invandrare, bildar en slags bygemenskap där den kaxiga Evelina sätter näsan i vädret mot det förment fina stadsfolket och Aileen lever med en känsla att vara en föraktad och köpt thailändska. Helena mörkar i det längsta att hon har rötterna i Gärningsberg men skvallret hinner ifatt och Evelina vet snart sanningen. Evelinas tuffa attityd, egentligen ett uttryck för en känsla av underlägsenhet, ger henne problem på jobbet som hon vill lämna fortast möjligt. Fjället är hennes rätta hemvist och hon har kommit fram till att hon kan ta sig friheter eftersom alla ändå tycker att hon är konstig. Helena anses också udda, en som tänker annorlunda, och nu har hon blivit lämnad av sin sambo Tomas som snabbt hittar en ny kärlek.

Bokens centrala tema är förhållandet mellan konsten och det privata. Helena lever med ett sår från tonårstiden. Hon blev utsatt för ett sexuellt övergrepp av ett par bypojkar, en händelse som hon gestaltade i en diktsamling och som upprörde känslorna. Tänk att vilja svärta ner byn och förstöra för turismen! Det skrivs en insändare som inte är nådig. Författaren Ing-Marie Eriksson från Sikås blev 1965 fälld för förtal för sin debutroman Märit. Det var en orättfärdig dom och ingen har senare fällts men det är ett exempel på det författardilemma Elin Olofsson tematiserar.

I Helenas maniska sökande efter ett vittne till händelsen, den försvunna kusinen Andreas, uppstår en spänning som innefattar frågan om man bör för alltid glömma och dränka de olyckliga och svaga flickor man en gång var eller samla sig till ett raseri. Vad har den hästbitna mamman som drar till Island när Helena är tretton år med saken att göra? Ganska mycket liksom den tigande och frånvända pappan.

Allt antecknas på lappar och när kartongen öppnas är romanen klar. Kerstin Ekman skrev deckaren Händelser vid vatten, där miljön är en jämtländsk by. I trilogin "Vargskinnet" växer moderniteten fram. Det är enastående litterära skildringar från Jämtland. Elin Olofsson grundar sitt författarskap på samtida erfarenheter, att själv vara född i en by och pendla mellan stad och landsbygd. Med henne i fronten platsar Jämtland som ett berättarlän.