Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med fokus på mänskliga ansikten

/

Hon sökte en utställningslokal och fick ett stipendium på köpet, 2009 års Härkestipendiat Angelica Kristenson Aurelius.

Annons

Hon är född i Småland och bosatt i Stockholm men Jämtland har alltid känts angeläget för henne eftersom hon har rötter här. Pappa Alan Kristenson, välkänd diktare på jamska, föddes i Oviken och farfar kom från Alsen.

Hon har aldrig ställt ut i Jämtland förut fast hon hållit på med konst sen hon var 17. (Nu är hon 53.) Men nu kände hon att det var dags och därför kontaktade hon Ahlbergshallen.

– Att den hade en koppling till Härke konstcentrum och deras stipendium kände jag inte till. Så det blev en glad överraskning när jag blev utvald, säger hon.

Stipendiet omfattar 15 000 i kontanter, en månads fri vistelse på Härke – och så utställningen då, med vernissage i dag.

Angelica Kristenson Aurelius visar 15 stora porträtt i olja samt några serigrafier och teckningar.

– Jag är en avbildande konstnär, säger hon. Jag målar av det jag ser.

Det hon ser är människor och det är ansiktet hon fokuserar.

– Det är där jag börjar. Och ibland blir det inte så mycket mer, säger hon och visar på några tavlor där ansiktena är genomarbetade, minutiöst modellerade medan kropp och kläder är enkla streck som flyter ut i intet.

Kontrasten mellan det tredimensionella och de enplaniga, stora ytorna fascinerar henne, liksom kontrasten mellan humor och allvar.

Oljemåleriet har alltid varit hennes naturliga uttryckssätt, men på senare år har grafiken börjat locka. Än är det inte bestämt när hon ska ta ut sin månad på Härke, men det ska bli spännande att få utforska grafikverkstaden där, tycker hon:

– Fast förargelseväckande också. Grafik kräver tålamod och jag vet inte om jag har så mycket av den varan.

Mer läsning

Annons