Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med drömmar om framtiden

Är det de som står närmast arbetsmarknaden som ryker först i tider av strukturomvandling eller lågkonjunktur?

Är det civilingenjörerna och juristerna som blir de första att stämpla ut? Om så hade varit fallet skulle Centerpartiets arbetsmarknadspolitik inte vara något problem. Då skulle den uppsagda ingenjören, förmodligen en infödd medelålders man med god social förankring, kunna ta den ”jobbpeng” som Centern föreslår och spendera efter eget huvud. Kanske satsa pengen på en vidareutbildning eller besöka den privatdrivna – såklart – arbetsförmedlingen, specialiserad på att matcha ingenjörens kompetens mot den hugade arbetsgivarens.

Men nu består inte arbetsmarknaden av bara ingenjörer och jurister utan av långtidsarbetslösa, lågutbildade, marginaliserade invandrare, deltidssjukskrina, ungdomar – grupper som behöver såväl resurser som vägledning för att etablera sig. Grupper med dålig avkastningspotential.

Den valfrihet som Centerpartiet påstår skulle bli resultatet av en konkurrensutsatt arbetsförmedling är en chimär. Det är en nyliberal illusion att allting kommer att bli så mycket bättre bara samhället drar sig tillbaka och låter individerna verka och välja fritt. Exemplen från friskolan och vården förskräcker.

Vi behöver inga fler privatiseringsexperiment för att bevisa det nyliberala felslutet. Sveriges problem är inte Arbetsförmedlingen, lagen om anställningsskydd eller att en nyanställd 22-åring kan leva på sin lön. Problemet är att borgerligheten under en hel mandatperiod prioriterat skattesänkningar före investeringar i välfärd och kompetensutbildning.

Förutom att konkurrensutsätta arbetsförmedlingen vill Centern se en halvering av tjänstemomsen för restauranger och frisörer. Ja, partiets dag i Almedalen handlade mycket om framtidens frågor. Framtiden ja, frågan är om Centerpartiet ingår i den?