Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med barytonsax längs Jämtlandstriangeln

En kort gemensam vandring i tystnad och sedan en konsert i det fria varje kväll. Det är idén för fjällvandringsturnén "Jazz, folk och fjäll" som med start tisdag går längs Jämtlandstriangeln.

– Det är ofta så att publiken åker till en konsert och sätter sig i en konsertlokal för att lyssna på musik. Vi vill binda ihop åhörare och utövare, det här är något vi gör tillsammans, säger initiativtagaren och musikern Ivar Hedén Turesson.

Sedan han var mycket liten har han tillbringat mycket tid i Grövelsjön. Han började också spela trumpet tidigt och det var när han tog med trumpeten ut på vandring han hittade en speciell stämning.

– Jag har märkt att publiken öppnar upp sina sinnen mer. Det är lättare att lyssna när man vandrar i väg bort från allt, civilisationen och mobiltelefonerna, till en ostörd plats, säger han.

I samarbete med fjällstationen i Grövelsjön utvecklade han idén om musik i det fria och i fjol gick den första vandringsturnén mellan Grövelsjön och Tännäs. I år blir det i stället Jämtlandstriangeln och för musiken står Jens Comén på barytonsax, Mia Marin på sopransax och Hanna Wiskari Griffiths på femsträngad fiol. Tanken var två lättare sopransaxar, men klangen krävde en barytonsax.

– När jag berättade det för Ivar sa han till mig, du inser att du måste bära den också?

Vad väger den?

– Det är nog runt 14 kilo, säger Jens Comén och skrattar.

I konserten spelas några traditionella folkmusiklåtar medan merparten är nyskrivet mindre genrebestämt material.

– Jag tycker själv mycket om att vara på fjället. Det är en fin situation för musiken. Mycket av musiken är gjord med den känslan i åtanke, säger Jens Comén.

Vandringen börjar på Storulvåns fjällstation den 11 augusti och går sedan via Sylarna och Blåhammaren för att landa i Handöls kapell den 14 augusti. Där ges en konsert inomhus i kapellet på kvällen, som också kommer att spelas in. Konserterna längs vandringen ges på kvällarna men det är öppet för alla att vandra med musikerna mellan fjällstationerna.

– Om någon vill följa med och lyssna på lite spontan musik till lunchen så går det med, säger Ivar Hedén Turesson.

Filmaren Freja Andersson följer också med på turnén för att göra en experimentell dokumentation av turnén.

– Folk har ju vandrat och spelat i naturen i alla tider. Folkmusiker, som Lapp-Nils, vandrade ju långa sträckor och stannade och spelade. Jag hoppas på en revival för det, säger Ivar Hedén Turesson.