Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

McCall Smith skriver om Göteborg

En av de förväntade publikdragarna på Bokmässan i år var Alexander McCall Smith, pappa till de älskvärda detektivdamerna i Botswana. Men ännu större var intresset för Nawal El Saadawi och Nuruddin Farah.

En ganska fnissig Alexander McCall Smith levde upp till förväntningarna på sina två publikseminarier. Han har varit i Sverige ett antal gånger tidigare, men var nöjd med att få besöka Bokmässan i Göteborg just i år. Årets tema Afrika ligger den bästsäljande författaren, som är född i Zimbabwe, varmt om hjärtat. Just nu är han aktuell med en följetong för brittiska Daily Telegraphs hemsida.

- Det är ett interaktivt sätt att skriva en roman, jag får många kommentarer. En del läsaridéer tar jag till mig, men många läsare har rätt dåliga idéer. Många vill att de onda personerna i mina böcker ska straffas, och ger gärna detaljerade råd om exakt hur det ska ske, berättar Alexander McCall Smith.

Ett avsnitt till följetongen skrev han samma morgon, berättar den produktive författaren, en annan kvällen före. Och hans resor påverkar innehållet - svenska läsare kan hålla utkik efter Göteborg, som han lovar kommer dyka upp någonstans kring avsnitt 28.

Att Alexander McCall Smith lockar publik på Bokmässan är väntat, han är den författare som sålt flest böcker. Men vinnaren av Nordiska rådets litteraturpris, Sofi Oksanen, orsakade rusning och trängsel. Bland de många afrikanska författarna på plats fick bland annat somaliske Nuruddin Farah stor publik till de seminarier han deltog i och egyptiska Nawal El Saadawi fick rungande applåder.

På de många scenerna utanför åhörarsalarna var Peter Örn, en av de som fick många att stanna och lyssna. Den förre Sveriges Radio-chefen talade om att misslyckas som chef och om hur man går vidare.

Elin Viksten

elin.viksten@ttspektra.se