Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mc-klubbs intresse skapar stor förvåning hos polisen

Under hösten har det skett träffar och fester i Östersund med kopplingar till mc-klubben Outlaws.

Klubben har tre supporteravdelningar i Sverige, bland annat en som enligt polisen nu finns i Östersund.
– Det som hänt med Outlaws i Östersund var lite otippat, säger Lena Melin, analytiker på polisens regionala kriminal- underrättelsetjänst i Umeå.

LT fick i september tips om att Outlawsmedlemmar besökt Östersund och i början av november gick polisen ut med att de gjort tillslag på olika platser i landet med anledning av att samma klubb planerade ytterligare en träff i Östersund. Enligt polisen var anledningen till tillslagen att det fanns en hotbild mot klubben. En sammandrabbning mellan olika klubbar uteblev i Östersund och helgen blev lugn.

Polisen har tidigare varit förtegen om uppgifter kring Outlaws intresse för Östersundsområdet. Men nu är de ganska säkra på att det finns en supportgrupp för Outlaws i länet.

– Outlaws supportklubb hette tidigare White and black crew men nu ska det finnas tre supportavdelningar i Sverige, bland annat en som vi tror finns i Östersund.

– Det som startas upp i Östersund nu är inte en Outlawsavdelning utan en supportgrupp som heter Troopers, säger Lena Melin.

Hon arbetar som analytiker på den regionala kriminalunderättelsetjänsten vid polismyndigheten i Umeå. Avdelningen har som uppgift att bevaka grov organiserad brottslighet i de fyra norrlandslänen men också gränsöverskridande mot Finland och Norge.

Avdelningens arbetsområde innefattar bland annat bevakning som rör grov organiserad brottslighet som människohandel, smuggling, droger, gängbildningar och kringresande som begår brott. De följer också det som händer inom mc-klubbarna.

– Just nu är det turbulens i mc-världen och det sker omgrupperingar i Sverige. Det händer saker hela tiden, säger Lena Melin.

Hells angels, Outlaws och Bandidos är de tre stora mc-klubbarna i landet. De flesta mc-grupperingarna i Sverige finns i södra och mellersta delarna berättar hon. De finns kubbar också i Norrland, det är inget nytt.

– I de fyra Norrlandslänen finns ganska många klubbar som är anslutna till Sverigemodellen, cirka 30 stycken. Men de är vanliga mc-klubbar, som är utspridda på de större orterna främst längst kusten och i Östersund.

Sverigemodellen tillämpas av Hells angels berättar Lena Melin.

– Den går i stort sett ut på att om du har en mc-klubb så vill du kanske höra till någon av dessa falanger om du vill ha ryggmärken. För att följa den standard som Hells angels satt upp måste du ha deras godkännande. Som det sett ut i vår region har vi sedan tidigare klubbar med Hells angels-sympatier, inte Bandidos eller Outlaws.

I Luleå finns till exempel en Red devils-klubb sedan tidigare, klubben är supporter till Hells angels. I Umeå finns nu en klubb som heter X-team, en supportklubb till Bandidos, berättar Lena Melin.

Det senaste som hänt vad gäller mc-klubbar i de fyra Norrlandslänen är att Outlaws supportergrupp Troopers etablerat sig i Östersund.

– Det som hänt med Outlaws i Östersund var lite otippat. Östersund är ungefär som Luleå, lite i periferin i Sverige, så varför de bestämt sig för att etablera sig där är lite oklart, säger Lena Melin.

– De har haft det här mötet i Östersund. Men hur långt de kommit i övrigt är omöjligt att säga. Det är svårt att ha en klar uppfattning om hur det ser ut.

Mc-klubbmedlemmars besök, fester och träffar föranleder inga särskilda insatser från polisens sida men polisens rutin är att störa liknande tillställningar.

– Det är som vid alla stora fester oavsett vad det handlar om. Polisen kontrollerar fordon och personer. Vid en fest i Umeå nyligen greps fyra personer för narkotikabrott. Det har ju visat sig på andra håll att om mc-gäng etablerar sig tar de ofta över till exempel narkotikamarknaden, det vill vi störa. Men det är samma sak med andra grupperingar också, det är polisens jobb att förebygga brottslighet, säger Lena Melin.

Hur ser ni på etableringen i Östersund?

– Det är inte förbjudet att starta en mc-klubb. Men självklart är det viktigt att bevaka eventuell brottslighet kring det. Men det finns inte några kriminella mc-klubbar, det finns möjligtvis kriminella medlemmar i mc-klubbarna.

– Kriminella individer förekommer i de flesta föreningar. Men mc-klubbmedlemmar märks ju, de är inte som en frimärksklubb eller en bridgeklubb. De är synliga på ett annat sätt, säger Lena Melin.