Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maximalt möte med C-J Vallgren

/
  • Carl-Johan Vallgren mitt i konsten. I ”Kunzelmann & Kunzelmann” berättar han en riktig skröna om två generationers bedragare. Den ene en konstförfalskare, den andre en nutida slacker som enbart vill tillfredsställa sina lustar.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
  • På Nationalmuseum i Stockholm utspelas vissa av scenerna i ”Kunzelmann & Kunzelmann”. ”Det är klart jag har varit här för inspiration”, säger Carl-Johan Vallgren.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Efter sju års paus är författaren Carl-Johan Vallgren tilllbaka. Boken är tegelstenstjock, kostymen flådigare och skjortsnibbarna ännu längre. Den här gången är det maximering som gäller.

Annons

För ett par år sedan sade han att det kanske aldrig mer skulle bli någon roman efter Augustprisade ”Den vidunderliga kärlekens historia”. Nu sitter han med ”Kunzelmann & Kunzelmann” framför sig, ett 534 sidor långt epos om sanning och lögn, original och förfalskningar under två tidsepoker.

– Jag ljög förstås om det där med att det aldrig skulle bli någon roman. Jag vill inte bli störd i mitt arbete och jag ville inte ha några frågor om boken. Den blev skriven bakom lyckta dörrar, säger han nöjt.

Jo, en liten bedragare bor det även i Carl-Johan Vallgren – men i jämförelse med huvudpersonerna i den nyskrivna romanen är författaren en flugviktare.

Viktor Kunzelmann, respekterad konstkonservator som med sina ypperliga förfalskningar dragit hela konstvärlden vid näsan och Viktors son Joakim, en slacker som skuldsatt sig upp över öronen för att tillfredsställa sina lustar, tävlar i en helt annan viktklass.

I fyra och ett halvt år har Carl-Johan Vallgren researchat och skrivit boken som han själv beskriver utan hymlande ödmjukhet:

– Det är en skälmroman, men också en samtidsfresk, en encyklopedi över bögarnas 1900-talshistoria, konsthistorisk slapstick, filosofisk fars, en sedelärande berättelse om frosseri och girighet – kort sagt, en universalroman.

Om han under en period var så minimalistisk i sin stil att den nästan blev anorektisk tar han numera ut svängarna ordentligt. I ”Kunzelmann & Kunzelmann” målar han med breda penslar.

– På sätt och vis är jag med den här romanen tillbaka till ruta ett. Jag har tagit den unge C-J i handen - han som debuterade som 22-åring och inte riktigt visste vad han gjorde, men uttryckte sin person i skrivandet. Det var maximalism, bombasm och yviga pennrörelser.

Det maximerade uttrycket avspeglas också i författarens yttre. När vi träffas på Nationalmuseum i Stockholm sitter solglasögonen på, trots den dämpade museibelysningen, kostymen är knivskarp och snibbarna på skjortan långa som flygplansvingar. Carl-Johan Vallgren är också Artisten och Estradören– som släppt ett antal skivor under åren som gått.

Tidigare har han varit noga med att hålla sina båda alter egon separerade, men i vår låter han dem för första gången mötas på allvar. Den 6 februari ger han sig ut på turné tillsammans med en pianist för att sjunga sina låtar, men också varva dem med texter ur den nya romanen.

– Det kan nog uppstå en del antagonism där. Artisten C-J undrar nog vad det där är för pretentiös intellektuell snobb och författaren C-J kommer att se ned på den där populistiske scenartisten. Jag väntar mig inget annat än slagsmål!

Sedan ”Den vidunderliga kärlekens historia” kom ut har det hunnit hända en hel del i Carl-Johan Vallgrens liv. Han har skaffat familj och bor numera sedan ett antal år återigen i Stockholm. Skrivandet sker numera under ytterst disciplinerade former - de självförbrännande diktarrusen är historia, numera äger författandet rum på kontorstiden nio till fem.

Men en riktigt välanpassad svensk vill Carl-Johan Vallgren aldrig bli.

– Jag hör inte hemma här och har aldrig gjort det. När barnen blir lite äldre kommer jag nog att flytta härifrån. Det är inte mitt land, jag känner mig som en jätteudda fågel i många sammanhang. Jag sysslar med två konstformer samtidigt, jag har lite för flamboyant klädsel, lite för stora kragar och lite för snygga kostymer.

Mer läsning

Annons