Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maxad glitterfest på Göta Lejon

Discolåtar, 500 kostymer och en neonlysande buss. Musikalen "Priscilla" på Göta Lejon i Stockholm skruvar upp dragqueen-känslan till max.

– After dark känns minimalistisk i jämförelse, säger Pernilla Wahlgren.

På Göta Lejons scen står en stor buss som lyser i neonfärger. Det är runt den som "Priscilla – queen of the desert" utspelar sig.

Musikalen, som har premiär den 21 september, baseras på en film från 1994 och handlar om två dragshowartister och en transsexuell som färdas genom den australiska öknen.

– "Priscilla" är som en påse karameller, det är ren underhållning, säger Björn Kjellman som i musikalen spelar transan Bernadette.

Han sitter i Göta Lejons kök tillsammans med Pernilla Wahlgren, en av tre "divor" som sjunger och dansar under föreställningen. Bussen som lyser på scenen har flugits in från New York tillsammans med 500 kostymer från Broadway-uppsättningen.

– Kostymerna är det sjukaste jag har sett! After Dark känns sparsmakad och minimalistisk i jämförelse, säger Pernilla Wahlgren med ett skratt.

– När jag sminkar av mig, duschar och kommer hem frågar barnen "pappa, varför har du glitter överallt?" Jag svarar: "Jag vet inte! Jag har försökt ta bort det", berättar Björn Kjellman.

Under föreställningen har Pernilla Wahlgren och Björn Kjellman minst tio klädbyten var. Att Göta Lejon är en av de minsta teatrarna som har satt upp musikalen gör inte saken lättare.

– Det vi gör bakom scenen är mer komplicerat än det vi gör på den, säger Björn Kjellman.

– Vanligtvis har man en person som hjälper till med klädbyten men nu är det folk på bägge sidor. Jag tror att det är tre stycken bara för Björn, fyller Pernilla Wahlgren i.

Björn Kjellman är van vid att klä ut sig. Han har spelat transsexuell två gånger tidigare, som Candy Darling i "Livet är en schlager" och som Charlotte von Mahlsdorf i pjäsen "Jag är min egen fru".

– Det är en fördel eftersom jag har jäkligt lätt för att gå i högklackat. När jag har tränat hemma inför tidigare roller har det hänt att jag har glömt skorna på mig så att grannarna sett när jag har trippat runt för att slänga soporna, säger han.

Musiken till "Priscilla – queen of the desert" består av 25 discolåtar som har översatts till svenska. Att publiken redan känner till dem ger musikalen ett försprång gentemot andra föreställningar, tror Pernilla Wahlgren.

– Många tycker ju att musikallåtar är lite töntiga. Se på "Idol". De säger ofta när någon är på audition att "det här är ingen jävla musikal". Det funkar liksom inte att gå in där och sjunga "Anthem".

Manusförfattaren, komikern och skådespelaren Mikael Tornving, från Östersund, spelar karaktären Bob, en mekaniker med stort hjärta, som träffar på Bernadette när bussen Priscilla får problem långt ute i den australiensiska vildmarken. Det blir ett möte som förändrar både Bobs och Bernadettes liv.

"Det ska bli jättekul! Jag har alltid varit lite svag för Björn Kjellman och det är på tiden att jag gör något åt det. Jag har passerat 50 och blir ju inte yngre", säger Mikael Tornving i en intervju på Göta Lejons hemsida.

Rollen som Bob blir Mikael Tornvings andra musikalframträdande. 2007 gjorde han musikaldebut i “Little Shop of Horror" som otrevlig tandläkare.