Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Max borgerliga burgare

Om S och V vinner valet blir det "fullständig katastrof" för restaurangbranschen. Det skrev ägaren av hamburgerkedjan Max, Richard Bergfors, i ett brev till sina anställda. Hotet bestod av höjd restaurangmoms och höjd arbetsgivaravgift för unga.

Brevet gick ut i samma veva som Max började rangordna anställda i ett ligasystem efter hur mycket dipsåser och plusmenyer de säljer. De som säljer minst hamnar i Korpserien och kan vänta sig "en liten bestraffning". Okänt vilken.

Den som behandlar sina anställda på det här sättet och larmar om en katastrof för branschen är vd för ett företag där ägarna plockade ut 100 miljoner i vinst 2012. Det är Richard Bergfors som tjänar på de reformer han vurmar för. Inte ungdomarna som svettas i stekoset på hans barer.

Att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga gav mycket liten effekt, det vet vi. Det är dessutom tveksamt om sänkningen av restaurangmomsen gett den effekt regeringen vill påskina. Konjunkturinstitutet har mätt hur mycket den totala lönesumman inom branschen har ökat. Men ökningen behöver inte betyda att det tillkommit nya jobb, pengarna kan lika gärna ha gått rakt ner i krogägarnas fickor eller till redan anställda som fått mer arbete. Men om det skulle vara som regeringen säger, att momssänkningen har skapat 4 000 jobb, då har varje jobb kostat 1,3 miljoner kronor. Och då är frågan: Är det väl använda pengar?

Richard Bergfors brev har gått som en löpeld genom sociala medier. Många har hotat med bojkott av Max "hamborgare". När Stefan Löfven (S) twittrade om att "Maximera skatteintäkterna" tyckte Per Åsling (C) att Löfven borde "bemöta Max i sakfrågan".

S-debattören Marika Lindgren Åsbrink påminde om att den politik som skapar den här sortens reaktioner har ett namn: Den kallas klientpolitik och innebär att politiker erbjuder privilegier till en viss grupp (klienter/väljare) i utbyte mot en röst i valet - eller en anonym gåva till partiet. Om man sedan vill dra in privilegierna får man räkna med en utpressningssituation: "Tar ni bort det här röstar vi på de andra".

Normalt brukar de borgerliga ogilla att man stör marknadsmekanismerna genom subventioner. Men att stödja krogbranschen är tydligen okej, till och med för de fria marknadskrafternas främsta förkämpar, Centerpartiet.

Ligasystemet är inget att förvånas över. Hos många "ungdomsarbetsgivare" hetsas personalen att höja tempot och sälja mer genom tävlingar och enkla belöningar. Det är sådana arbetsgivare som framhålls som hjältar med samhällsansvar när de ger ungdomar deras första jobb.

Richard Bergfors har ingen kommentar till ligasystemet. Han gissar att det bara är ett "skojsigt mejl". Däremot är han orolig över att det läcker interna dokument från företaget. "Det är inte okej på något vis. Det är emot lojaliteten till arbetsgivaren", säger han.