Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maurits hyllar Strindberg i Tavnäs i sommar

När Maurits Elvingsson var liten drömde han om att bli hela Bräckes revykung. Just den drömmen slog aldrig in, men i sommar kommer han hem för att hedra August Strindberg på scenen i Tavnäs.

Annons

– Jag har nog alltid haft lite svårt för Strindberg, mycket för att det i slutänden alltid går åt helvete för de starka kvinnorna i hans verk. Men jag förstår att han är så spelad som han är. Som skådespelare är det jätteroligt att leka med hans fantastiska texter och de delikata intrigerna, säger Maurits Elvingsson mitt emelllan repetitionerna av två aktuella föreställningar i Stockholm.

Dels barnteateruppsättningen "Färden genom Irkala" vid Stockholms dramatiska högskola, som vill belysa makt ur ett barns synvinkel, och dels Fria teaterns "Pinsamheter" med premiär på fredag den 27 april.

– Pinsamheter är ett oerhört tacksamt ämne. Vi har samlat både våra egna och andras historier och pratar mycket om vad pinsamt egentligen är. Det är inte så pinsamt att ramla i skogen när ingen ser mot för att ramla på stan inför allas blickar, eller hur?

– Just nu är det långa dagar för mig. I går började vi repa tidigt på morgonen och slutade inte förrän sent på natten. Men det spelar ingen roll, båda jobben är så roliga, säger Maurits Elvingsson, som flyttade från Bräcke redan som 16-åring. Efter teaterstudier på folkhögskolenivå i Malmö kom han, som en av åtta elever, in vid scenskolan i Luleå.

– Jag var oerhört lycklig över att komma in, men samtidigt upplevde jag en stor tomhet. Man hade jobbat så hårt för att drömmen skulle gå i uppfyllelse och när den väl gjorde det kändes det som om den försvann litegrann.

Fascinationen för teater föddes tidigt och även om det inte alltid var så lätt att hitta ett forum i Bräcke där han kunde uttrycka sin kreativitet lyckades han hålla fast vid sitt intresse.

– Båda mina bröder och min pappa jobbar med vägarbete. De hade mycket gemsamt och det var väl inte alltid så roligt att vara minsta barnet. Men jag upptäckte tidigt att jag fick uppskattning och blev sedd när jag spelade apa så då gjorde jag det, säger han och skrattar.

– Ända tills jag var 12 trodde jag på fullaste allvar att jag skulle bli Bräckes revykung. Då lades revyn ner.

Vanligtvis besöker han numera mamma och pappa i Bräcke ett par gånger om året, men i sommar ska han tillbringa flera veckor i sin gamla hembygd för att medverka i föreställningen som sätts upp i föreningshuset i Tavnäs. Den handlar om en ensemble som ska hedra August genom att tolka Zacharias Strindbergs enaktare "Den ädelmodige älskaren". Ensemblen består av en blandning av yrkesverksamma skådespelare och amatörer med rötter i bygden.

– Vi ska i princip spela oss själva och jobba efter metoden devising där skådespelarens egna möjligheter är utgångspunkten. Det passar mig bra eftersom man då får möjlighet att påverka, tycka och tänka mycket, säger Maurits.

Annons