Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud Ericson

/

Maud, som ogift hette Ottosson, har alltför hastigt lämnat oss.

Annons

Hon föddes 1927 i Håxås, Hammerdal, dotter till Gärda och Otto Pålsson. Maud bodde i Hammerdal till 18-årsåldern då hon sökte tjänst som servitris i huvudstaden. Hon och Sten träffades i arbetet på Lisebergs huvudrestaurang i Göteborg. De blev ett par 1953 och gifte sig annandag påsk 1954 i Hammerdals kyrka.

Maud och Sten flyttade först till Helsingborg där Maud hade tjänst på hamnrestaurangen Parapeten på den internationella utställningen H55 och senare till Kristianstad där hon drev ett så kallat arbetarkafé i några år. I samband med att de flyttade till Malmö 1960 och första sonen Ulf föddes blev Maud efter 15 år i restaurang- och cafénäringen hemmafru.

Strax innan andra sonen Olas födelse, drabbades familjen av en prövning då maken ådrog sig en livshotande sjukdom och det var länge ovisst hur utgången skulle bli. Familjen förberedde sig för att möta de nya levnadsvillkoren genom att flytta till ett mindre enplans kedjehus i Malmö. En lyckosam operation gjorde att utgången för maken blev mycket bättre än alla specialister vågat lämna prognos om.

1967 var det dags för ny bosättning då makens arbete förde familjen till Karlstad. Efter några år där började Maud att arbeta först som hemhjälp, sedan nattvak inom vården och ytterligare senare inom hemsjukvården. Maud, som var en otroligt varm människa, som alltid haft mycket kärlek att ge och stor empatisk förmåga blev snabbt omtyckt av både patienter och arbetskamrater. Även hemma satte hon alltid barnen och maken i första rummet, för det var så hon tyckte det skulle vara. Maud fick ta merparten av barnuppfostran då maken reste mycket i sitt arbete.

Familjen hade under dryga två decennier ett fritidsställe utanför Karlstad som kom att bli en viktig plats för dem alla.

Maud hade hela tiden kvar sin kärlek till hembygden och de jämtländska fjällen och hon återvände ofta dit, först själv som ung och sedan med familjen. Hon gladde sig mycket åt sitt första barnbarn Theo som slöt cirkeln – som född jämtlänning vilket fullbordade kopplingen till Jämtland. Miljön i Hammerdal och fjällen lade grunden till att Maud var en duktig skidåkerska och naturvän.

Maud ville ha något för händerna för att trivas bra. Hon tyckte om att vara ute i skog och mark och havet var också något som gav henne en speciell ro. Andra intressen var matlagning och bak. Vackra kläder och mode intresserade henne, Maud tyckte om att klä sig fin och hon var noga med att hålla sin kropp och yttre i trim. Hon och maken uppskattade även att resa, gärna utomlands.

Maud ställde alltid upp för de sina och de hon värnade om. Vi är många som saknar Maud och hon kommer att lämna många minnen och ett stort tomrum efter sig.

Maud sörjs närmast av maken Sten, sonen Ulf med familj och sonen Ola, samt makens syskon med familj och barn.

Maken och sönerna

Mer läsning

Annons