Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattssons andra – vass deckare med lokalfärg

/

Annons

Det här är Bengt Ola Mattssons andra kriminalroman. Den första ”Vendetta i Västerstrand” utspelade sig runt om i världen med Östersunds spegelbild Västerstrand som fond. Denna nya roman har mer av handlingen lokalt men här finns också en parallellhandling i New Orleans.

Kriminalkommissarien Lars Svenningsson från debuten har gått i pension. Andra poliser har tagit över i Västerstrand. Här utspelas en tragisk händelseutveckling med unga människor som mot rollspelsbakgrund utför riter och mord.

Den lokala anknytningen är mycket mer tydlig. Och den grymma doktoranden Daniella Bengtsson på stadens universitet kan sina vägar i staden på både dagtid och kvällstid.

Medelålders män i rad försvinner i Västerstrand och i New Orleans. Två unga vackra kvinnor är inblandade. Och allt mot en fond av riter och voodoo.

”Marie Laveaus leende” är på alla sätt ett stort steg framåt från debuten. Här finns en fungerande dramaturgi som skapar intresse och spänning.

Här finns levande personbeskrivningar och ännu mer levande miljöer. Språkligt är detta på alla sätt mycket vassare än debuten. Och Lars Svenningsson får lov att jobba lite i den här boken också. Och hans matglada bror är också med. Inte mig emot.

”Marie Laveaus leende” är en roman som håller ihop. Som berättelse fungerar allt utmärkt i sitt sammanhang. Och när Bengt Ola Mattsson vågar släppa in mer lokalfärg i både Västerstrand/Östersund och i New Orleans blir det så mycket mer underhållande läsning.

En bra kriminalroman kräver mycket. De flesta av beståndsdelarna finns med här. Och om utvecklingen till den utlovade tredje delen fortsätter på samma sätt ser jag ännu mer fram emot fortsättningen. Men ”Marie Laveaus leende” är den klart bästa lokalt utgivna kriminalroman som getts ut. Den förtjänar många läsare.

Mer läsning

Annons