Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattsson vill flytta ihop men Lindeberg trivs bra som singel

/
  • Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson ser helst att hennes RF och Sveriges Olympiska Kommitté flyttar ihop. Men SOK:s ordförande Stefan Lindeberg vill fortsätta vara singel.   Foto: SCANPIX

Hon vill flytta ihop, han trivs bra som singel. RF:s ordförande Karin Mattsson hoppas kunna övertyga SOK och dess ordförande Stefan Lindeberg om ett samgående mellan de båda förbunden. Så här långt utan resultat.

Annons
– Önskemålet är att hitta en lösning som alla är hyfsat överens om, säger Karin Mattsson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF).
Frågan gäller om Sverige ska fortsätta att ha två skilda organisationer som styr elitidrotten eller inte. I dag jobbar RF och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) parallellt och i vissa fall i konkurrens med varandra.
Få andra länder har en liknande uppdelning och nu vill Riksidrottsstyrelsen, idrottens "regering", att de båda organisationerna går samman. Under Riksidrottsstämman i maj nästa år är det meningen att de olika medlemsförbunden ska rösta om saken.
Men SOK är inte intresserat av att flytta ihop med RF.
Oavsett om RF:s 68 specialidrottsförbund och 21 distriktsförbund röstar för ett samgående i vår vill SOK fortsätta att vara oberoende.
– Det betyder inte någonting hur de röstar, de enda som kan påverka vad SOK ska göra eller inte göra är våra medlemmar, säger Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande.
Och när frågan behandlades vid SOK:s årsmöte för ett och ett halvt år sedan avvisade de 35 medlemsförbunden förslaget på en sammanslagning med RF, enligt Lindeberg.
– Däremot ska vi försöka att hitta vägar för att nå högre effektivitet och ett bättre samarbete med RF, säger han.
Sedan drygt ett år tillbaka har den tidigare Telia-vd:n Marianne Nivert och hennes man Kai Lervik arbetat med en utredning om hur svensk idrott bör organiseras i framtiden. Deras förslag kommer att presenteras vid Riksidrottsforum i Umeå i helgen och mycket talar för att det innehåller någon form av samgående mellan RF och SOK.
Karin Mattsson kan också se många fördelar med att slå samman de båda organisationerna. Dels vill hon ha en gemensam kraftsamling för att bättre ta tillvara de resurser som finns när det gäller elitidrott. I dag slåss i stället de båda förbunden stundtals om samma pengar.
Skulle en sammanslagning leda till fler OS-medaljer?
– Nu är elitidrott inte bara OS utan också VM, EM, världscup och sådana saker. Men på sikt tror jag att om vi ska kunna generera tillräckligt med resurser och också hålla igång starka forskningsmiljöer så tror jag att vi behöver koncentrera resurserna och inte som i dag splittra upp dem på olika organisationer. För det är ju inte heller så att omvärlden står stilla, säger Karina Mattsson.
Enligt RF:s ordförande riskerar Sverige att hamna i ett idrottspolitiskt vakuum om vi inte ändrar vår organisation så att den mera liknar övriga länders.
– Vi blir allt mer marginaliserade genom att mycket av diskussionerna internationellt förs inom ramen för de olympiska kommittéerna. Och där företräds ju inte hela den svenska idrotten, säger hon.
I dag tror Karin Mattsson att det finns ett stöd från flertalet förbund för en sammanslagning, dock inte från alla.
Hur ska ni övertyga dessa förbund och SOK?
– Det handlar om att se till att medlemmarna i specialförbunden har så mycket information som möjligt och får möjlighet till debatt och diskussion. För det är ju de som i dag väljer att ha två organisationer som också ska säga hur det ska bli framöver.

Mer läsning

Annons