Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattmars skolas öde beseglat

Föräldrarnas idoga försök in i det sista att rädda Mattmars skola misslyckades. Politikerna lät sig inte rubbas en tum. Nedläggningsbeslutet står fast.

Beslutet togs redan i vintras. Men kombinationen envisa föräldrar och S åsikt att viktiga skolbeslut ska tas i högsta instans gjorde att Mattmars skolas öde tog upp en stor del av onsdagens fullmäktigemöte.

Föräldrarna som vill bevara skolan hade utnyttjat alla demokratiska möjligheter, inklusive allmänna frågestunden och medborgarförslag, vilket innebar att förälder Fredrik Sätter fick nästan en timme på sig med politikerna vilket torde vara unikt för en privatperson i Åres fullmäktige.

Tiden använde han till att efterlysa utvecklingsplan för Mattmar, kräva att nedläggningen rivs upp, och ställa en rad frågor, inklusive hur nedläggning kan vara positivt för Mattmar, om det verkligen sparas 1,6 miljoner kronor, och varför man nekas respit för friskoleutredning.

Men politikerna lät sig inte rubbas. Eva Hellstrands (C) och Leif Nords (M) svar lämnade en känsla av att för dem är saken redan överspelad. Hellstrand menade att inflyttning sker även där skola inte finns och att utveckling måste komma underifrån medan Nord försvarade kommunens sätt att räkna.

Inte heller blev det något större stöd från oppositionen, allt Anna-Caren Sätherberg (S) kunde tillföra var att hon sett till så att frågan togs till högsta instans.

– Jag tycker det är ett dumt beslut att lägga ner Mattmars skola, konstaterade Sätter besviket.

Senare beslutade fullmäktige att sälja Mattmars skola. Det slapp Sätter höra, han hade redan hunnit gå.