Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattila satsar på musiken

/
  • Foto: Michal Mediart
  • Foto: Michal Mediart

I slutet av 90-talet var han rubrikernas man på LT:s sportsidor. En ettrig liten målspottare som gav allt för Östersunds Fotbollsklubb.
Nu tänker han skapa rubriker igen, men på nöjessidorna den här gången. Och inte bara i lokaltidningarna i Bohuslän, där han bor numera, utan helst i både riks- och världspress.

Annons
Nu satsar Lasse Mattila på musiken. Och när Lasse Mattila satsar gör han det ordentligt.
- Jag är en målstyrd människa, säger han och lägger fram ett trappstegsdiagram som visar hur han ska nå sina musikaliska mål.
Högst upp på trappsteg tretton står det "listetta på radion". I nuläget är han snart på steg fyra, där en ep med fyra spår ska ligga klar för distribution till radiostationer och andra media i hela landet. En fullängds-cd och en Sverigeturné är två av de fortsatta stegen i den planerade trappan.
Första gången jag mötte Lasse Mattila var när han sjöng och berättade om sig själv för ett gäng ungdomar i kulturskolan i Östersund. Med värme och engagemang framförde han sitt budskap; vi styr våra liv och drömmar är till för att förverkliga. Många blir offer för svåra omständigheter, men i stor utsträckning kan vi faktiskt skapa vår egen framtid.
Själv tillät han sig inte att bli offer för omständigheterna under uppväxten i Esbo, Finland. Pappa dog och mamma söp och Lasse lämnades vind för våg.
Han hittade till fotbollsplanen där han blev sedd och bekräftad, även om ingen där visste hur han hade det hemma.
Han utvecklade sin talang, tog en plats i juniorlandslaget. Drömde som så många andra om en proffskarriär och flyttade till Sverige som första steget på väg ut i Europa.
Fotbollen var - och är fortfarande - viktig, men inte allt. En tanke föddes om att det kunde vara bra att ha ett annat yrke vid sidan om. Han utbildade sig först till fysioterapeut och massör, sökte sig sedan vidare till högskolans socionomlinje i Östersund. Här satsade han allt, både som student och som mittfältare i ÖFK.
Praktikterminen i Sao Paulo, Brasilien, såg han som en chans att få ihop idrotten och sitt sociala engagemang. Arbetet i en storklubbs fotbollsskola gav mersmak och efter avslutad utbildning sålde han allt han ägde och flyttade ner för att starta en egen verksamhet för barn och ungdomar. Stora idealister går ofta på rejäla nitar och nu var det Lasse Mattilas tur.
- Jag blev blåst i en lägenhetsaffär och stod där utblottad. Medlen för att starta ett liv och en verksamhet där nere var borta. Han reste sig efter smällen, lämnade Brasilien och landade så småningom i Bohuslän. Där jobbar han nu som skolkurator och spelar i div II-klubben Oddevold. Och gör musik.
- Jag började spela gitarr 1997 och skrev min första låt 1998. Har hittills mest sjungit i samband med föreläsningar jag hållit i olika sammanhang, och 2001 spelade jag in en skiva i garderoben hos en bekant.
Musiken har fått finnas lite vid sidan om, men så i början av det här året kände Lasse Mattila att det var dags att satsa.
- Nu vill jag summera och få ut det jag har gjort hittills till en större publik. Det måste ut så jag får plats för nytt sen.
David Lord, erfaren producent och studiomusiker från Dalsland, har hjälpt till med den nya skivan "Vägar ut".
- Det är fantastiskt att samarbeta med ett proffs. Han respekterar mig och mitt material. Jag har inte alltid rätt musiktermer för att förklara hur jag vill att det ska låta, men han förstår ändå.
Och hur låter det då?
- Ja, man kan väl kalla det melodisk vispop.
Lasse Mattila ser sig inte som en popstjärna utan mer som en vissångare till gitarr, säger han. Texterna är viktiga, budskapet tydligt:
- Jag skriver sällan direkt om mig själv, men allt är förstås inspirerat av vad jag varit med om i livet.
Jag lyssnar på ep:ns fyra spår och finner spår av Lasses egen historia också i musiken. Där finns både finskt vemod och brasilianska sambarytmer.
Ep:n släpps den 25 oktober. Sen kan vi börja vänta på rubrikerna.

Mer läsning

Annons