Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matti kommer med nya berättelser ur livet

Matti Norlin, från Hoting, släpper sin första soloskiva på åtta år. Med liveplattan ”Blues 3 trappor upp” hoppas han som alltid på skivkontrakt och världsturné.

Det sistnämnda säger han och skrattar. Men visst ligger det en hel del allvar i det också.

– Jo, jag trivs jättebra med att jobba med musik, men allt skulle vara mycket lättare om man var lite känd, fortsätter han.

Nåja, lite känd är han allt. Fullt upp med spelningar i olika konstellationer är det i alla fall för mångfacetterade Matti. Med bluespunkbandet Badge, folkmusikgruppen Skrömta och bakplåtsbandet Urban Clash där Anders Norudde, Fredrik Haake och Lennart Zehtzon bildar trio. De sistnämnda stod faktiskt på en scen tillsammans med Matti i Mönsterås i helgen som var.

– Det är skitroligt att spela med Anders Norudde från bandet Hedningarna, han är lite av en idol för mig, säger Matti, som vid sidan av helgspelningarna leder en hel del workshops för olika länsmusiksorganisationer. Annars skulle man knappast överleva som frilansande musiker i Stockholm där han numera bor.

På ”Blues 3 trappor upp” varvas egna låter med covers av bland andra Charlie Patton och Robert Johnson. Skivan dokumenterar Mattis solobluesspelningar under hela 2000-talet. Det handlar om genrer som deltablues, ragtime och rythm and blues. Och så lite mellansnack förstås.

– Jag är skitnöjd, det här är skivan som jag velat ha länge med bra, gränslös energi. Jag hade 36 låtar att välja mellan vilket gjorde det hela svårare, men till slut valde jag ut 17 låtar. Men hade jag varit en bra textförfattare hade jag säkert gjort mycket mer musik. Jag är ingen poet, jag skriver berättelser tagna ur livet, säger Matti, och tillägger att det egentligen var meningen att skivan skulle spelas in redan 2005 på Fryshuset i Stockholm.

– Men jag fick mikronskräck kan man säga, så jag lade projektet på is ett tag.

Det blev fem år på den där kalla isen. Men till slut infann sig äntligen inspirationen. Den kom till Matti under en turné i Småland och plattan spelades in under en kväll hos kulturföreningen 3 trappor upp i Tranamo. Nu längtar Matti Norlin, som säkert många länsbor känner igen från Östersunds bluesfestival, ut på vägarna igen.

– Jag känner mig sugen på att spela mer på klubbar och festivaler igen. Vi får se hur det blir säger han.