Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matstrejk på flyktingförläggning

De syriska flyktingarna på förläggningen i Grytan matstrejkar. De känner oro för sina familjer i hemlandet och tycker att de får för dålig information av Migrationsverket.

– Vi vill bara veta hur det står till med våra familjer, säger en flykting till Jämtlandsnytt.

Annons

De syriska flyktingarna tycker att tre punkter i hanteringen av flyktingar måste ändras. Nu matstrejkar de för att få uppmärksamhet för sina krav. Den första punkten handlar om att permanenta och tillfälliga uppehållstillstånd måste ha lika regler när det handlar om att återförena familjer, så ser det inte ut i dag.

Den andra punkten handlar om att kommunikationen mellan Migrationsverket och asylsökande måste bli bättre. Avslutningsvis handlar flyktingarnas krav om att EU:s Dublinförordning, som handlar om att flyktingar skickas tillbaka till det första EU-landet där de sökte asyl, måste ändras.

Ulrika Nyberg på Migrationsverket i Östersund säger till Jämtlandsnytt att kritiken är ny för dem.

– Vi har personal ute på förläggningen i Grytan tre dagar i veckan och då är de välkomna att ställa frågor till oss. Men hittills är det ingen som har framfört den här kritiken.